Caracteristici generale ale solului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Un centimetru de sol, in grosime, se formeaza in zeci si chiar sute de ani. Solul si humusul pot fi pierdute insa, chiar intr-un an, prin antrenarea lor in timpul vanturilor puternice, in urma unor precipitatii de intensitate mare, a defrisarii padurilor, etc. Un kilogram de sol contine in general urmatoarele :- cca. 0,87 kg substante minerale : pamant marunt (huma, argila, nisip fin), cuart, mica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristici generale ale solului

Un centimetru de sol, in grosime, se formeaza in zeci si chiar sute de ani. Solul si humusul pot fi pierdute insa, chiar intr-un an, prin antrenarea lor in timpul vanturilor puternice, in urma unor precipitatii de intensitate mare, a defrisarii padurilor, etc. Un kilogram de sol contine in general urmatoarele :- cca. 0,87 kg substante minerale : pamant marunt (huma, argila, nisip fin), cuart, mica, carbonati, oxizi de fier etc. ;
- cca. 0,015 kg aer ;
- substante organice : humus, lignina, celuloza, grasimi, rasini puternice, semiceluloze, substante antibiotice, vitamine, hidrocarburi, enzime.

Humusul este un material organic amorf situat la partea superioara a solului, de culoare neagra sau bruna, mai mult sau mai putin rezistent la actiunea microorganismelor.
Humusul contine carbon, oxigen, hidrogen, azot, fosfor, potasiu, substante care intervin in alcatuirea acizilor humici - substante organice specifice cu molecule complexe si caracter slab acid.
Humusul asigura o buna fertilizare a solului prin substantele pe care le contine si pe care le elibereaza treptat prin procese chimice si microbiologice, contribuind totodata si la formarea structurii glomerulare afanate, favorabila dezvoltarii optime a plantelor.


Degradarea solului in general este un proces complex in care sunt implicati mai multi agenti posibili.
Sursele de poluare ale solului pot fi: eroziunea solului, saraturarea sau salinizarea solului, tasarea solului, irigarea cu ape orasenesti sau industriale, emisiile nocive rezultate in urma unor procese industriale, rezervoarele ingropate ce pot contine produse petroliere, agenti patogeni.[10]Alte surse de poluare care se intalnesc mai ales la scara industriala sunt: utilizarea nerationala a ingrasamintelor agricole si a substantelor fitofarmaceutice.[17]

Eroziunea solului este o consecinta a actiunii apelor, vanturilor, a schimbarilor chimice si biologice din sol.
Desi degradarea solului este un proces natural, se datoreaza in mare parte activitatii umane: pasunat excesiv, defrisarea padurilor, activitati agricole. Prin eroziune se produce antrenarea humusului si implicit dezertificarea.Saraturarea reprezinta denumirea generica folosita pentru soluri cu un continut ridicat de saruri solubile in sodiu, salinizarea este procesul de acumulare sau retinere a sarurilor in sol. Prin saraturare scade fertilitatea solului respectiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.