Caracteristici ale exploziei demografice actuale

2x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.47

nivel: Liceu

     Este un element care confera o certa nota de actualitate teoriei lui Malthus. Este vorba despre particularitatile exploziei demografice actuale, despre caracteristicile care o fixeaza în raport cu explozia demografica din secolele al 18-lea si al 19-lea.

     Explozia demografica din zorii societatii moderne, care a reprezentat materia prima pentru teoria lui Malthus, a avut [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caracteristici ale exploziei demografice actuale

     Este un element care confera o certa nota de actualitate teoriei lui Malthus. Este vorba despre particularitatile exploziei demografice actuale, despre caracteristicile care o fixeaza în raport cu explozia demografica din secolele al 18-lea si al 19-lea.

     Explozia demografica din zorii societatii moderne, care a reprezentat materia prima pentru teoria lui Malthus, a avut loc în tari dezvoltate, în state unde revolutia industriala era în plina dezvoltare. Iesirea din criza care se putea prefigura pe baza discrepantei sesizate de catre Malthus a avut loc pe doua cai. Mai întâi, dezvoltarea industriala a declansat un proces de ridicare a bunastarii, care a putut face fata evolutiei rapide a populatiei. O evolutie care pe buna dreptate nastea îngrijorare. De pilda, populatia Europei a evoluat de la aproximativ 50 de milioane, cât avea în 1600, la aproape 1 miliard la mijlocul secolului 20. La 1600 ea reprezenta o zecime din populatia lumii, la 1950 ajunsese sa reprezinte aproape o treime.

     O a doua modalitate au constituit-o emigrarile masive ale europenilor în teritoriile de peste mari, în SUA, Canada, în alte tari si continente slab populate. Astfel, între 1846 si 1890, anual au emigrat din Europa catre alte teritorii în jur de 377.000 oameni, iar între 1891 si 1910 rata anuala a emigrarii a atins nivelul de 911.000 oameni. În intervalul de timp cuprins între 1846 si 1930, aproximativ 50.000.000 de europeni s-au stabilit în teritoriile slab populate si slab dezvoltate de peste mari (Paul Kennedy).

     Deci, timp de aproape doua secole Europa- zona cea mai dezvoltata a lumii în acest interval- a fost tarâmul pe care a avut loc explozia demografica; ea a reprezentat continentul de unde au plecat valuri de emigranti.

     Începând cu mijlocul acestui secol, ceva cu totul nou intervine în evolutia demografica a planetei. Populatia din tarile dezvoltate se stabilizeaza sau consemneaza evolutii foarte lente. Cresterea demografica accentuata are loc în tarile slab dezvoltate, în teritorii în care mijloacele de subzistenta sunt precare.

     Instructiva din acest punct de vedere este si evolutia populatiei pe regiuni geografice. Cea mai mare crestere procentula o înregistreaza Africa, pe când Europa are o crestere negativa.

     Rasturnari în distributia populatiei pe glob     Autorul american Paul Kennedy considera ca daca luam în calcul intervalul 1990-2025 se poate spune ca în jur de 95% din sporul populatiei se va produce în tarile în curs de dezvoltare.

     Cum se desprinde si din tabelul de mai jos, cresterea cea mai mare, de fapt, epicentrul exploziei demografice actuale este continentul african. În 1985 Africa si Europa aveau o populatie aproximativ egala. În 2025 populatia Africii va fi de cel putin doua ori mai mare decât cea a Europei, iar în 2050 de trei ori mai mare. Pâna în 2025, o serie de state africane vor atinge niveluri ale populatiei absolut dramatice, daca avem în vedere ca mijloacele de subzistenta nu vor creste în mod corespunzator.

     Cresteri masive vor avea loc si pe continentul asiatic. Aici rata de crestere nu este asa de ridicata (ca pe continentul african), dar, pornindu-se de la un volum al populatiei deja foarte mare, cresterile, mai ales în cifra absoluta, sunt considerabile. În 2050 se prevede o rasturnare a "ierarhiei la vârf". India va trece pe primul loc cu o populatie de 1,528 miliarde, depasind China cu aproape 100 de milioane.

     Schimbarile absolut spectaculoase în domeniul demografic sunt expresiv redate si de "noua ierarhie" a statelor cu cea mai mare populatie din lume.

     Populatia Iranului va fi mai numeroasa decât cea a Japoniei, iar populatia Etiopiei de aproape trei ori mai mare decât cea a Frantei. Canada va avea o populatie mai redusa decât cea a Siriei, Nepalului sau Madagascarului. Tarile europene mari vor figura din acest punct de vedere printre "tarile mijlocii" sau chiar mici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.