Caprioara de Emil Garleanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Autorul converteste un instinct din lumea animalelor intr-o puternicadragoste materna capabila chiar de sacrificiul suprem.
COMPOZITIA. EXPRESIVITATEA VALORILOR ESTETICE
Creatia debuteaza intr-o atmosfera de pace care nu parea a prevestideznodamantul tragic. Tabloul este construit pe fondul unei naturigrandioase: "pe muschiul gros, cald, ca o blana a pamantului, caprioara sta joslang[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Caprioara de Emil Garleanu

Autorul converteste un instinct din lumea animalelor intr-o puternicadragoste materna capabila chiar de sacrificiul suprem.
COMPOZITIA. EXPRESIVITATEA VALORILOR ESTETICE
Creatia debuteaza intr-o atmosfera de pace care nu parea a prevestideznodamantul tragic. Tabloul este construit pe fondul unei naturigrandioase: "pe muschiul gros, cald, ca o blana a pamantului, caprioara sta joslanga iedul ei. Acesta si-a intins capul, cu botul mic, catifelat si umed pespatele mamei lui, si cu ochii inchisi se lasa dezmierdat.

Caprioara il linge silimba ei subtire aluneca usor pe blana moale, matasoasa a iedului."Este o scena de familie plina de duiosie si gratie, elemente sugerateprin epitete duble, triple si o comparatie. Armonia, linistea si impacarea suntpunctate pentru a scoate si mai bine in relief lupta sfasietoare din sufletulde fugarnica al caprioarei, care de fapt nu mai pare sa fie un animal ci omama adevarata, coplesita de mila pentru "fiinta frageda careia i-a dat viata,pe care a hranit-o cu laptele ei, dar de care trebuie sa se desparta.

"Detasat de textul schitei, acest fragment ne duce cu gandul la ofiinta umana, la mama, la eterna noastra mama.Acesta este momentul cand puiul de caprioara trebuie sa-si ia destinulpe cont propriu."Un muget inabusit de durere" puse capat framantarii launtrice, si, invingandu-si dragostea materna, caprioara se hotari sa-si duca puiul la"tancurile de stanca din zari, unde va fi in afara de orice pericol.

Acolo, pemuchiile prapastiilor era imparatia caprelor, peste care stapaneau fara nici ogrija, si acolo, l-ar fi stiut ca langa dansa."Scena moale de pana aici se dinamizeaza, drumul pana la tancuri oimpune, singura ei arma de aparare o constituie miscarea rapida, fuga"fulgeratoare", "salturile indraznete" "prin locuri pline de primejdie" si iedultrebuie sa faca dovada ca are forta acestor miscari. Iedul, "se tinevoiniceste" si "se avanta ca o sageata"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.