Capliulatiile in constiinta europeana

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Modul de inregistrare a existentei posibilitatii unor raporturi pacifice cu Poarta, a incheierii unor intelegeri ce garantau pacea pentru plata unui tribut interesau direct vaste spatii de Europei centrale aflate in perspectiva unui contact direct cu masiva putere otomana.

Ca urmare toate relatarile despre aceste intelegeri au fost facute in spirit european si adresate unui consumat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capliulatiile in constiinta europeana

Modul de inregistrare a existentei posibilitatii unor raporturi pacifice cu Poarta, a incheierii unor intelegeri ce garantau pacea pentru plata unui tribut interesau direct vaste spatii de Europei centrale aflate in perspectiva unui contact direct cu masiva putere otomana.

Ca urmare toate relatarile despre aceste intelegeri au fost facute in spirit european si adresate unui consumator european. Ele au prevazut existenta unor tratate, a unor intelegeri cu caracter si obligatii bilaterale care au asigurat romanilor un statut aparte in S-E Europei ca urmare a eroicei lor rezistente.

Cum spunea Jan Duglos romanii s-au incheiat prin tratate ca invingatori si nu ca invinsi. Iar un text din lucrarea " Ad. Innocentium VIII de bello Turcis inferendo oratio" a lui Filippo Buonacorsi Callimachus arata ca romanii " au ajuns totusi la supunere astfel incat sa-si pastreze toate legile lor, impreuna cu avutiile si pana aproape toate legile lor, impreuna cu avutiile si pana aproape si libertatea"2.

Aceasta idee despre existenta unor drepturi, si a unei situatii privilegiate a romanilor inscrise in tratate, va face ca traditia istorica despre capitulatii (si in fond precum am aratat clar, opinia existenta in intreaga societate romaneasca din secolele XV--XVI despre participarea la incheierea unor tratate si constiinta ca aveau aceste tratate in arhivele lor, intr-o forma poate putin neobisnuita, dar nu mai putin legala) sa fie cu usurinta acceptata in lumea diplomatica.

Efortul de clarificare a situatiei Principatelor, derulat la mijlocul secolului XVII si inceputul secolului XVin de catre operele lui Dimitrie Cantemir si a diversilor cronicari (Miron Costin, Ion Neculce, Radu Popescu, Stolnicul Constantin Cantacuzino etc.) a contribuit si el la incetatenirea acestei idei in lumea europeana.Un reprezentant european in principate exact in aceasta perioada:

Anton Maria Del Chiaro: e cucerit de aceste opinii si se va face purtatorul lor in lumea diplomatica occidentala. Anton Maria Del Chiaro cunoaste vechea traditie a inchinarii sub Mircea si mai ales dupa Vlad Tepes (in mod cert de la stolnicul Cantacuzino si in fond relatarea lui... ne arata ce am pierdut odata cu pierderea lucrarii " Istoria Tarii Romanesti" a stolnicului).

Astfel Del Chiaro povesteste: " un exemplu istoric al nestatorniciei boierilor este in tragica poveste a lui Vlad care pe cand se lupta vitejeste cu turcii pentru independenta tarii a fost tradat de boieri, acestia incheind pace cu sultanul si acceptand sa-i plateasca un tribut anual de 12.000 florini unguresti de aur"3.

Unul dintre cei mai interesanti calatori dinainte de 1768 si unul din cei mai bine informati e fara indoiala Charles de Peyssonnel4 (el insereaza interesante referinte despre romani si face primele propuneri pentru infiintarea unui consulat francez in Principate5). Din discutii pe care le poarta fara indoiala cu reprezentanti ai familiei Cantacuzino el afla despre traditia inchinarii Principatelor cateva detalii extrem de importante, deoarece el le afla inainte de asa numita data a cererii capitulatiilor: 1772 ilustrand opinia noastra ca ele sunt create intr-o prima forma cel putin inainte de 1768, iar ca traditie ele exista inca de la jumatatea secolului XVII, ca memorie a hatiserifurilor originale din secolul XV--XVII.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.