Capitulatiile si revolutia din 1821

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Luna aprilie devine aproape pentru intreg spatiul romanesc o luna a tensiunii, a clarificarilor. Dezavuarea Rusiei e clara, raporturile Tudor-Ipsilanti apar si ele ca definitivate, iar revolutia romanilor apare in fata marilor puteri, tocmai pe temeiul capitulatiilor ca o miscare legala, supusa suzeranului de la Constantinopol si cu o existenta separata de actiunea grecilor, devenita extrem de vio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitulatiile si revolutia din 1821

Luna aprilie devine aproape pentru intreg spatiul romanesc o luna a tensiunii, a clarificarilor. Dezavuarea Rusiei e clara, raporturile Tudor-Ipsilanti apar si ele ca definitivate, iar revolutia romanilor apare in fata marilor puteri, tocmai pe temeiul capitulatiilor ca o miscare legala, supusa suzeranului de la Constantinopol si cu o existenta separata de actiunea grecilor, devenita extrem de violenta atat in Principate cat si in Grecia13.

in aceste conditii intr-o scrisoare adresata imparatului rus se cere: " scoate din robie poporul nostru la vechea libertate si autonomie!... experienta noastra ne-a asigurat ca pe viitor nu ne vor folosi simplele tratate... Dunarea sa fie hotar de netrecut al intregii Dacii si bariera de nepatruns impotriva puterii otomane si poporul sa aiba cetatile trebincioase ... pentru siguranta hotarelor. Acestea sunt drepturile noastre nationale de netagaduit pe care noi, toata multimea poporului dacic, le cerem staruitor"14.

Cererile natiunii romane prinsa tot mai mult in pericolele declansate de actiunea greaca devin tot mai intempestive si mai clare. Intr-un alt document redactat de boierii din Bucuresti sub influenta lui Tudor Vladimirescu, tocmai spre a preintampina interventia turceasca sau macar a o orienta contra revoltei grecesti se spune pe temeiul vechilor
capitulatii: " Tara Romaneasca de cand s-au supus inaltei Porti aratatu-s-au vreodinioara vreunul din raelele haine imparatiei?" si tocmai de aceea solicita interventia Portii spre a putea rezolva nenumaratele probleme interne ale principatului.

In acelasi timp Tudor Vladimirescu excedat de prea multele comunicate si actiuni ale lui Alexandru Ipsilanti ca si lipsa de dorinta a acestuia de a actiona in mod real pentru eliberarea grecilor trecand la sud de Dunare, obtine de la boierii ramasi in Bucuresti la 14/26 aprilie 1821 un raspuns dur pentru aventurierul eterist: " Patria noastra era libera si linistita sub ocrotirea unui imparat prea bun, bucurandu-se din belsug de privilegiile ei...

Excelenta voastra sa creada ca suntem in cea mai mare incurcatura, razboiti din toate partile, amenintati, suparati, pierzand toate nadejdile noastre"15.Scrisoarea aceasta este extrem de ilustrativa, nu numai prin condamnarea grecilor care ameninta stabilitatea tarii si privilegiile ei obtinute prin capitulatii, dar si prin dezvaluirea clara si cinstita a impasului in care se afla miscarea romanilor in fata condamnarii europene si a inevitabilitatii interventiei otomane.

Prioritara devine din acest moment tocmai salvarea principatelor de la jaful si distrugerile pe care o confruntare militara greco-otomana, pe teritoriul romanesc, le-ar fi antrenat, cu atat mai mult in cazul in care pozitia romanilor nu ar fi fost cu desavarsire clarificata.
Tocmai spre a realiza aceasta clarificare boierii din Bucuresti ii solicita lui Metternich ca impreuna cu tarul Rusiei sa intervina pentru restabilirea vechilor capitulatii, privilegii ale Tarii Romanesti:

" saracii lacuitori luand pe un Theodor Vladimirescu capetenie lor, s-au radicat impotriva tiranilor jefuitori cerand de la prea inalta Poarta scapare de la ei si a dobandi calcatele noastre dreptati... sa ni se dea stramosastile noastre privileghiuri si cele din vechime obiceiuri care le-au avut pamantul. Si ne fagaduim... ca vom pazi si noi nestramutat toate cate stramosii nostrii s-au fagaduit la prea inalta Poarta cand au cerut-o ocrotitoare tarii... ci doar cu lacrimi ne rugam imparatiei sale...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.