Capitulatiile si problema printului strain 1866-1878

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Mandria pe care o resimtea chiar in zilele ulterioare recunoasterii europene a loviturii sale de stat si a " Statutului Dezvoltator al Conventiei de la Paris", domnitorul Alexandru I. Cuza se poate observa in chiar proclamatia catre tara din 2 iulie 1864: " caci Romanilor, trebuie sa v-o spun, si sigur voi o puteti constata, Romania numai de astazi reintra in autonomia sa din launtru, cuprinsa in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitulatiile si problema printului strain 1866-1878

Mandria pe care o resimtea chiar in zilele ulterioare recunoasterii europene a loviturii sale de stat si a " Statutului Dezvoltator al Conventiei de la Paris", domnitorul Alexandru I. Cuza se poate observa in chiar proclamatia catre tara din 2 iulie 1864: " caci Romanilor, trebuie sa v-o spun, si sigur voi o puteti constata, Romania numai de astazi reintra in autonomia sa din launtru, cuprinsa in vechile noastre capitulatii, incheiate cu inalta Poarta si garantate prin tratatul de la Paris."

Zece ani mai tarziu marele colaborator al domnitorului, Mihail Kogalniceanu, considera ca " autonomia tarii, domnilor se datoreaza lui 2 mai (...) proclama si revendica pentru tara autonomia deplina, dreptul tariinemarginit de a-si da si reface guvernul si constitutiunea dupa vointa si dupa trebuintele sale"3

Ultimul an insa, 18654, devine un an al stagnarii si al izolarii; despartirea de M. Kogalniceanu (ianuarie/constituirea unui cabinet fara personalitati si ambitii/ N. Kretzulescu), incetinirea ritmului reformelor. Chiar domnitorul incepe a-si pierde suflul, in noiembrie si decembrie anuntand atat pe Napoleon al III-lea5 cat si Parlamentul, de disponibilitatea sa de a se retrage din prim-planul vietii politice6. Domnul Unirii isi indeplinise menirea.

O ultima revenire a mandriei si a marilor sale idei legate de destinul neamului romanesc o vedem bazata tot pe teoria capitulatiilor, pe care fusesera bazate cele mai frumoase actiuni ale domniei sale, in scrisoarea din noiembrie 1865 trimisa marelui vizir spre a apara autonomia tarii. " nu pot pricepe care sa fie cauza si telul scrisorii Altetei Voastre (...) eu, ca Domn care inteleg ca Romania sa se bucure deplin de drepturile de autonomie si de independenta interioara, dobandite tarii din vechime, drepturi recunoscute si consfintite (...) sa-si arunce ochii Guvernul Imperial in trecut, si sa-si aduca aminte care au fost relatiile inaltei Porti cu intaii domni romani, care au capatat inchezasuirea suzeranitatii lor in suveranitate; va culege mari invataminte din inteleapta si patrunzatoarea politica a gloriosilor Sultani din veacurile al XV-lea si al XVI-lea, va intelege cat atunci existenta Moldovei si a Valahiei, ca state, era socotita de pretioasa pentru Imperiul Otoman, si pentru... sultanii Baiazid I, Mahomed II, Selim I, Solimanll"7.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.