Capitulatiile si obtinerea independentei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.34

nivel: Liceu

La jumatatea anului 1868 discutiile intre Romania si Grecia pentru realizarea unei aliante vizand emanciparea de sub stapanirea Imperiului Otoman erau suficient de avansate pentru ca cele doua parti sa realizeze un proiect de tratat68. Discutiile se vor amplifica ajungandu-se chiar la realizarea unui tratat de prietenie si alianta intre Romania, Grecia, Serbia si Muntenegru, tratat ale carui preve[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitulatiile si obtinerea independentei

La jumatatea anului 1868 discutiile intre Romania si Grecia pentru realizarea unei aliante vizand emanciparea de sub stapanirea Imperiului Otoman erau suficient de avansate pentru ca cele doua parti sa realizeze un proiect de tratat68. Discutiile se vor amplifica ajungandu-se chiar la realizarea unui tratat de prietenie si alianta intre Romania, Grecia, Serbia si Muntenegru, tratat ale carui prevederi anti-otomane nu erau un secret pentru nimeni69.

Poarta privea cu grija aceste miscari si nu va intarzia a-i solicita lui Carol I sa respecte cu grija capitulatiile. Astfel, pe 15/27 octombrie 1868 Aali Pasa declara ca: " Romania ar avea cel mai mare interes sa mentina cu grija legaturile ce o unesc cu Turcia, caci ea singura n-ar fi destul de tare ca saAZsi apere neatarnarea intre doi vecini puternici si nu prea binevoitori"70, intre Austria si Rusia ostile tinerii Romanii numai capitulatiile si armata turca puteau proteja stabilitatea de la gurile Dunarii.

Ca raspuns la aceasta initiativa, Carol I il trimite pe D. A. Sturdza in misiune la Constantinopol pentru ca " sa repete pretutindeni ca Romania se simte asigurata prin legaturile cu Turcia si ca totdeauna isi va da silinta sa le intareasca71.Acelasi tip de discurs il avea si George Stirbei, ministrul roman la Constantinopol, ce declara : " prin ordin al Altetei sale, declar ca in aplicarea constitutiei nici unul dintre drepturile pe care natiunea romana le-a conferit nu va fi exercitat de Alteta sa decat in limetele tratatelor si obligatiunilor sale fata de puterea suverana" 72.

geografic-militar" ca pentru echilibrul european " pastrarea autonomiei Principatelor in cadrul limitelor capitulatiilor incheiate cu Poarta la 1393, 1460,1511 si 1634"73 este absolut obligatorie (prima informatie privind statutul Principatelor ce ajunge in Germania, dupa alegerea lui Carol I, va fi brosura din aprilie-mai 1866, " Moldova sau scurta privire asupra Principatelor Dunarene", lucrare care aminteste de capitulatii, drept baza a statutului international, lucrarea, ilustrativ pentru renumele capitulatiilor, era opera unui obscur preot evanghelic din Moldova74).

Treptat insa, diferenta intre tabloul unei Romanii in continua dezvoltare si cel al unui imperiu muribund devine tot mai vizibil in Occident si mai greu suportabila la Bucuresti75.
Ilustrative pentru aceasta situatie de nerabdare existenta la MAE al Romaniei este si " Instructiunea pentru ambasadorii romani" din 4/16 februarie 1876 cand li se cere fermitate in apararea intereselor tarii deoarece " Europa nu ignora ca Romania nu a fost nici cucerita, nici abandonata la discretia Turciei, cum Sublima Poarta a vrut sa para.

Plasandu-se sub protectia Portii ea nu a inteles niciodata sa renunte la suveranitatea sa"76. Ideea capitulatiilor se facea simtita si intre romanii din afara granitelor, astfel supusii turci de nationalitate romana din Constantinopol trimit un memoriu (semnat de liderul comunitatii romanesti din oras, Constantin Nonelopulos) adresat primului ministru de atunci,

I.C.Bratianu in care ii solicita sprijinul pentru ridicarea interdictiei de a avea proprietati in Imperiul Otoman, aratand ca " acest drept ne apartine din vechime, romanii formand o natiune libera ce nu intra in categoria raialelor ca urmare a capitulatiilor din veacurile trecute"77, intreg anul 1869 va fi martorul unei sustinute ofensive diplomatice romanesti, care are in centrul ei ideea capitulatiilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.