Capitulatiile in opera lui Nicolae Balcescu

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Aceasta generatie a stiut in fond sa le redescopere, sa le creeze si sa le dea poate cea mai buna definitie posibila: " legaturi sui generis tari cand romanii erau slabi, si slabe cand romanii erau tari"2.
Operele fiecaruia dintre ei merita o analiza aparte (si apreciate dupa cum nota M. Kogalniceanu in "Historie de la Valachie " drept atestat de nobleta si o proclamatie de drepturi"3). Ori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitulatiile in opera lui Nicolae Balcescu

Aceasta generatie a stiut in fond sa le redescopere, sa le creeze si sa le dea poate cea mai buna definitie posibila: " legaturi sui generis tari cand romanii erau slabi, si slabe cand romanii erau tari"2.
Operele fiecaruia dintre ei merita o analiza aparte (si apreciate dupa cum nota M. Kogalniceanu in "Historie de la Valachie " drept atestat de nobleta si o proclamatie de drepturi"3). Ori in fiecare din aceste opere capitulatiile joaca un rol important in explicarea atat acelui atestat: cat si a proclamatiei de drepturi.

Nici unul din acesti reprezentanti de marca nu isi creeaza opera separat, toti sunt influentati, Balcescu de Kogalniceanu, Ghica de N. Balcescu si in final si Kogalniceanu de Balcescu. Cu toti primesc informatii si isi analizeaza si coordoneaza eforturile in directia unei mai bune dezvaluiri si aparari a trecutului patriei singurul care ii poate garanta viitorul.

Cea mai buna definitie a acestui efort comun al unei intregi generatii esteceaaluiV.Alecsandri4 din,, Romania literara", articolul " Jurnalismul romanesc" in care arata ca " in fata epohei serioase de astazi, in mijlocul gravelor imprejurari ce se aduna, inaintea presei straine care zilnic se ocupa de romani, insa mai intotdeauna intr-un chip ignorant sau ostil, cea mai mare nevoie pentru noi este a avea un jurnal serios, neatarnat, supus numai legilor adevarului care zilnic sa proclame si sa apere driturile Principatelor recunoscute astazi in principiu de Europa intrega"5.

Aceasta a fost menirea generatiei de la 1848, ca zilnic sa proclame drepturile principatelor intr-o Europa care ne cunostea putin, dar care trebuia sa ne cunoasca mai mult spre a fi interesata a ne apara. In aceasta actiune extrem de dificila generatia de la 1848 a intalnit un mare avantaj: existenta acestor vechi tratate clamate si de generatiile trecute.Meritul ei este ca a stiut sa recunoasca oportunitatea si sa profite de ea la maximum. Fara capitularii nu am fi avut poate toate aceste momente de la '48, '53, '56 si 1859.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.