Capitulatiile - puncte de vedere juridice

5x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Astfel in secolele XV-XVI, " capitulatiile" (tractatele) isi traiesc prima etapa2 adica stabilirea raporturilor intre Principate si Poarta pe baza " evolutiei raporturilor de forta dintre contractanti'3 . Din aceasta etapa ramane traditia unei autonomii si a unor tratate garantand aceste privilegii. Aceasta amintire ce ramane nu doar in Tarile Romane ci in intreg spatiu european: care considera " [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitulatiile - puncte de vedere juridice

Astfel in secolele XV-XVI, " capitulatiile" (tractatele) isi traiesc prima etapa2 adica stabilirea raporturilor intre Principate si Poarta pe baza " evolutiei raporturilor de forta dintre contractanti'3 . Din aceasta etapa ramane traditia unei autonomii si a unor tratate garantand aceste privilegii. Aceasta amintire ce ramane nu doar in Tarile Romane ci in intreg spatiu european: care considera " statutul politico-juridic al Tarilor Romane (...) cazul cel mai tipic de autonomie statala fata de Poarta si, tocmai de aceea, a fost invocat si solicitat ca model de cazacii lui Hmielnitki si chiar de raguzani la mijlocul sec. al XVII-lea, precum si de sarbi la inceputul sec. XIX-lea"4.

Dupa secol 333u2024d ele XVI si XVII, secole de actiune militara si diplomatica energica, tarile romane reusesc sa isi salveze individualitatea si sa faca cunoscute in intreaga Europa drepturile lor5.La finele acestei perioade in opera lui Miron Costin, lonNeculce, Nicolae Milescu, Dimitrie Cantemir, Constantin Cantacuzino -- stolnicul, Radu Popescu, ideea capitulatiilor apare clar sub forma unor intelegeri -a unei paci cu turcii, incheiata prin acordul intregii tari ce garanteaza autonomia, domnia si institutiile tarii, limba si biserica si granitele. Pentru ca la Dimitrie Cantemir ideea capitulatiilor sa fie la fel de clara si dezvoltata pe cat va fi la jumatatea sec. XVIII: la Congresul de la Focsani6.

Instaurarea domnilor fanariote va provoca o cezura prin violenta si masuri antiromanesti in lupta pentru respectarea capitulatiilor. Reprezentand ei insusi o incalcare a privilegiilor principatelor romanesti, domnitori fanarioti, nu sunt intotdeauna foarte dornici sa apere autonomia tarilor pe care le conduc invocand drepturi vechi ale acestora care pot fi oricand folosite si impotriva lor.

Din aceasta pauza, care nu e in nici un caz atat de masiva si completa pe cat s-ar putea crede jumatatea sec. XVIII produce o rasturnare completa aceste documente reaparand in circuitul diplomatic internationale si romano-turc cu prevederi reale si cu o formula neobisnuita, pentru turci, dar acceptabila atat pentru noi cat si pentru intreaga Europa.

Din acest moment " vechile tratate" reincep a produce efecte juridice. Asa cum s-a aratat pana acum in istoriografia noastra7, viziunea romaneasca este aceea a unor contracte durabile, bilaterale cu drepturi si obligatii reciproce respectate de ambele parti, viziune de tip bizantin, roman si european8.in plata tributului vazandu-se doar o rascumparare a pacii, o garantie a contractului, un semn de bunavointa ce nu afecteaza suveranitatea tarii9.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.