Capitanul si Italia

5x puncte

categorie: Religie

nota: 9.71

nivel: Liceu

Pentru a lua trenul care avea sa-l duca in Romania, trebuia sa se opreasca in Italia, la Milano. Aici, avand inainte intreaga zi, si-a lasat valiza la oficiul de bagaje al garii centrale si s-a plimbat in imprejurimile garii, in cautarea unei frizerii; insa acolo, cand a trebuit sa plateasca, a constatat ca nu mai are portofelul, in care se aflau atat banii, cat si biletul de Bucuresti. S-a dus la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitanul si Italia

Pentru a lua trenul care avea sa-l duca in Romania, trebuia sa se opreasca in Italia, la Milano. Aici, avand inainte intreaga zi, si-a lasat valiza la oficiul de bagaje al garii centrale si s-a plimbat in imprejurimile garii, in cautarea unei frizerii; insa acolo, cand a trebuit sa plateasca, a constatat ca nu mai are portofelul, in care se aflau atat banii, cat si biletul de Bucuresti. S-a dus la consulatul roman (pe vremea aceea era unul si la Milano), dar i s-a refuzat orice ajutor. Intors la gara, s-a asezat sa-si traga sufletul, urmarind o vreme lucrul hamalilor. Deodata s-a ridicat si a pus mana pe umarul unuia dintre acestia, intrebandu-l daca nu cumva gasise un portofel.

Tocmai omul acela, cu putin timp inainte, gasise intr-adevar un portofel si-l depusese la politia feroviara! Era chiar cel al lui Codreanu, astfel ca si l-a putut recupera indata. Un alt episod neobisnuit li s-a intamplat catorva italieni care venisera la Bucuresti anume ca sa-l intalneasca pe Capitanul Garzii de Fier. "Ziaristi, probabil" - spunea vaduva Capitanului, cea care isi amintea ca faptul se petrecuse prin primele luni ale anului 1938. Pe vremea aceea, Codreanu i-a primit pe Virgilio Lilli (care a scris apoi un lung articol pentru

"La lettura"), pe Virginio Gayda de la "Giornale d'Italia", pe Francesco Maratea de la "Messaggero" si pe Julius Evola, care a relatat convorbirea sa cu Capitanul in mai multe cotidiene si periodice .(1) (Nu si pe Indro Montanelli, care, in ciuda portretului detaliat facut Capitanului in "Corriere della Sera", a ajuns la Bucuresti numai dupa asasinarea lui Codreanu). S-a intamplat ca vizitatorii veniti din Italia sa ajunga la Casa Verde intr-o miercuri sau intr-o vineri, adica intr-una din cele doua zile ale saptamanii in care legionarii tineau "post negru": se abtineau complet de la mancare, bautura si fumat, pana la apusul soarelui.

Sau poate sa fi fost intr-o marti - alta zi in care Capitanul obisnuia sa posteasca. In orice caz, acesta i-a poftit in biroul sau pe ziaristi, pana ce, spre seara, ii spune sotiei sale sa pregateasca masa: italienii aveau sa-i fie oaspeti. Biata doamna s-a cam speriat, fiindca nu aveau decat o strachina cu fasole verde si nu prea vedea cum o sa-i sature pe toti. "Dar acei italieni - povestea amuzata vaduva lui Codreanu - nu mai pridideau sa-si manifeste entuziasmul pentru acel fel de mancare si sa laude cina!"

In aceeasi perioada, mai exact pe 21 februarie 1938, a fost facut public proiectul noii constitutii romanesti, ce prevedea dictatura personala a Regelui Carol II; atunci Corneliu Codreanu dizolva partidul legionar "Totul pentru Tara" si isi anunta intentia de a pleca la Roma, unde ar fi urmat sa se ocupe de editia italiana a cartii sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.