Capitalismul si dusmanii sai

1x punct

categorie: Economie

nota: 7.82

nivel: Facultate

Cartea reflecta pozitia fundamentala a autorului. Cartea contine conferinte scrise a lui Mises.Mises a sosit in Argentina la catva ani dupa ce Peran fusese silit sa paraseasca tara. El guvernase in mod distructiv si nimicise fundamentele econoiei ale Argentinei.

CAPITALIZMUL
Orice ‘rege’ ale industriei moderne-depinde de industria in care activeaza si de clientii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitalismul si dusmanii sai

Cartea reflecta pozitia fundamentala a autorului. Cartea contine conferinte scrise a lui Mises.Mises a sosit in Argentina la catva ani dupa ce Peran fusese silit sa paraseasca tara. El guvernase in mod distructiv si nimicise fundamentele econoiei ale Argentinei.

CAPITALIZMUL
Orice ‘rege’ ale industriei moderne-depinde de industria in care activeaza si de clientii pe care-i deserveste, el pierde ‘regatul’ de indata ce nu mai este in masura sa le furnizeze clientilor sai servicii mai bune la costuri mai scazute decat rivalii lui.
Cu doua sute de ani in urma, inainte de inflorirea captalizmului, statutul social al unei persoane era fixat de la un capat la altul al ietii sale; acest statut era mostenit de la parinti si apoi ramanea neschimbat.

Inceputul productiei de masa secolul XVIII-lea Anglia; care este principiul fundamental al industriilor capitaliste. In vreme ce vechile industrii de procesare, care-i deserveau pe omenii instariti din orase, nu produceau decat aproape exclusiv pentru a sadisface cereile claselor superioare, nevoile industriei capitaliste au inceput sa produca lucruri accesibile pentru oamenii de rand.

Era productia de mas, destinata sa sadisfaca nevoilor maselor.
Acesta este principiul fundamental al capitalismului asa cum exista el astazi in toate tarile care se bucura de un sistem dezvoltat de productie in masa: marile firme de afaceri, care sunt tinta celor mai fanatice atacuri ale asa-numitilor stangisti, produc aproape exclusiv pentru a sadisface dorintele maselor.Intreprinderile care produc exclusiv bunuri de lux, pentru cei avuti, nu pot atinge niciodata dimensiunile marilor firme de afaceri.

Iar astazi, persoanele care lucreaza in marile fabrici sunt si principalii consumatori ai produselor realizate in asemenea fabrici. Aceasta este diferenta fundamentala existenta intre pricipiile capitaliste de productie si cele fudale, din vremurile trecute.

Cand oamenii presupun, sau pretind, ca exista o diferenta intre producatorii si consumatorii produselor marilor firme, ei comit o eroare grava. In magazinele univerale americane puteti azi sloganul ‘consumatorul are intotdeauna dreptate’.

Iar acest cosumator nu este altul decat cel care produce in fabrici aceste bunuri, comercializeate in magzinile universale. Cei care gandesc ca puterea marilor firme este enorma comit de aseenea o eroare, deoarece marile afaceri depind in intregime de petronajul celor care le cumpara produsele.

Dezvoltarea capitalizmului consta in obtinerea de catre toti a dreptului de a deservi clientii mai bine si\ sau mai ieftin. Aceasta metoda, acest principiu, a transformat intreaga lume, intr-un interva de timp relativ scurt, facand cu putinta o crestere fara precedent a populatiei.

Fara indoiala, conditiile de vremurile de mai inainte erau foarte nesatisfacatoare. Afacerile capitaliste le-au imbunatatit. Tocmai acele manufacturi timpurii sunt cele care au purtat de grija lucratorilor, fie direct, fie indirect, prin exportarea de produse si importarea de hrana si materii prime din alte tari. In mod repetat, istoricii capitalizmlului timpuriu au falsificat istoria – pentru a intrebuinta un avant cat se poate de bland.

Astazi, in tarile capitaliste, exista o diferenta relativ mica intre nivelul de trai al asa-ziselor clase superioare si, respectiv, al celor inferioara; ambele se bucura de hrana, imbracaminte si adapost.
Fiecare consumator trebuie, intr-un fel sau in altul, se castiga banii pe care-i cheltuie, iar imensa majoritate a consumatorilor se compune tocmai din aceiasi oamei care lucreaza, ca angajati in intreprinderile care produc lucrurile pe care ei le consuma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.