Capitalismul si dusmanii sai

3x puncte

categorie: Economie

nota: 8.58

nivel: Liceu

Într-o societate capitalistă principalul pericol este inflația. Însă autorul arată ca această inflație se datorează tocmai intervenției statului în mecanismele pieței. E acuzat inervenționismul ca principala cauză a ei. Astfel de la intervenția statului într-un sector economic, sau mai bine spus a stabilirii de către stat a unui preț maximal, acest control se propagă și se amplifică în toate celel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitalismul si dusmanii sai

Într-o societate capitalistă principalul pericol este inflația. Însă autorul arată ca această inflație se datorează tocmai intervenției statului în mecanismele pieței. E acuzat inervenționismul ca principala cauză a ei. Astfel de la intervenția statului într-un sector economic, sau mai bine spus a stabilirii de către stat a unui preț maximal, acest control se propagă și se amplifică în toate celelate sectoare și piețe, datorită dependențelor dintre ele, până la stadiul în care guvernul ajunge să controleze prețul tuturor produselor.

Autorul reamintește exemplul Germaniei înainte de al doile război mondial: statul stabilise un preț maximal la lapte, producătorii de lapte atrași de acest preț iși cresc producția, această producție necesită materii prime, ca de exemplu furajele, datorită cererii mari, apare penuria de furaje, statul este nevoit astfel să stabilească un preț maximal la furaje, producătorii de furaje sunt atrași și tot asa se ajunge ca statul să controleze prețurile tuturor produselor. Astfel se ajunge ca, încercând să se rezolve o problemă să se genereze o problemă mai gravă decât prima. Odată cu acest control, prețurile fixate sunt mai mari decât valoarea lor reală, salariile nu cresc, se naște inflația, și odată cu ea raționalizarea produselor, favoritismul, corupția, etc.

Un principal element care determină apariția intervenționismului este existența grupurilor de presiune care-și urmăresc interesele lor și ale părții de populație pe care o reprezintă în detrimentul întregii populații, astfel încât statul plătește din banii tuturor contribuabililor pentru a aduce profit și a menține interesele numai unei anumite părți, fără ca ceilalți să beneficieze de pe urma acestei intervenții.
Tot datorită unei intervenții a statului în mecanismele pieței se produce un dezechilibru: protecționismul. Astfel acesta este principala cauză a nașterii cartelurilor, monopolurilor, care pot fixa un preț în care să corespundă intereselor lor și nu intereselor consumatorilor.

Protecționismul și intervenționismul deriva din concepția că statul nu poate greși, deciziile lui sunt infailibile, această concepție reprezentând o relicvă a vremurilor istorice când monarhul era unsul lui Dumnezeu pe pământ, iar deciziile lui aveau într-o formă mai probată sau nu rădăcini divine.
O altă calitate a societății capitaliste este promovarea investițiilor. Astfel diferența dintre salariul unui muncitor din occident și unul din țările mai slab dezvoltate nu iși găsește explicația în faptul că muncitorul este mai bun ci în faptul că este mai productiv prin mijoacele tehnice care-i sunt puse la dispoziție prin investițiile de capital făcute. Greșeala făcută de țările cu sistem economic socialist a fost că au considerat investițiile străine o formă de exploatare a resurselor proprii și prin urmare au confiscat capitalul,neexistând nici o protecție legală pentru investițiile de capital. Nefiind capabili să-și asigure capitalul necesar pentru investiții și alungând capitalul străin pasul spre colaps era foarte mic.

Protecționismul taxelor vamale se opune introducerii de capital extern, împiedicând astfel industrializarea rapidă a țării în cazul lipsei capitalului autohton. Și chiar dacă muncitorii din aceste țări vor face greve pentru ca nivelul salariilor lor să se ridice la același nivel cu cel al confraților din țările industrializate, aceste greve nu vor duce decât la un șomaj prelungit, deoarece nu vor exista baze reale ale măririi salariului.
În statul socialist-comunist formarea capitalului autohton, atragerea capitalului extern sau mai bine zis orice formă de capital privat care nu e supusa planificării este confiscată fără a-i da posibiliatatea investirii în scopul inițial.
Ludwig von Mises propune în această carte un model de capitalism în care să nu existe lipsa posibilității, singurul responsabil în cazul existenței defavorizării nefiind statul, vina purtând-o lipsa intenției individului de a se afirma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.