Capitalismul - Marx vs Keynes

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ideologia burgheza, produs spiritual al oranduirii capitaliste, exprima interesele de clasa ale diferitelor paturi si grupari ale burgheziei. De la inceputul sec. XX, capitalismul a intrat in stadiul cel mai inalt al dzvoltarii sale - imperialismul.In volutia sa, capitalismul a parcurs doua stadii: stadiul dominatiei liberei concurente (capitalism premonopolist) si stadiul dominatiei monopolurilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitalismul - Marx vs Keynes

Ideologia burgheza, produs spiritual al oranduirii capitaliste, exprima interesele de clasa ale diferitelor paturi si grupari ale burgheziei. De la inceputul sec. XX, capitalismul a intrat in stadiul cel mai inalt al dzvoltarii sale - imperialismul.In volutia sa, capitalismul a parcurs doua stadii: stadiul dominatiei liberei concurente (capitalism premonopolist) si stadiul dominatiei monopolurilor (imperialismul, capitalism monopolist sau capitalismul sec. 20). La randul lor, fiecare dintre cele doua stadii au parcurs mai multe etape.

In epoca actuala, dictatura capitalista nu mai poate asigura dezvoltarea fortelor de productie pe plan mondial, politica sa economica duce la risipa de bunuri materiale si forta de munca, genereaza crize de energie si de materii prime, crize economice in general, accentueaza inegalitatile in relatiile internationale, impartirea lumii in bogati si saraci.In ciuda numeroaselor beneficii pe care le-a adus, capitalismul a fost atacat si criticat cu vehementa. Principalii oponenti s-au dovedit a fi clasele superioare, nobilimea britanica si cea continentala.

Acestia reprosau capitalismului salariile sporite platite de industriasi muncitorilor, aristocratii fiind nevoiti sa plateasca salarii la fel de ridicate muncitorilor agricoli.Karl Marx a fost un filozof german, economist su publicist, intemeietor impreuna cu Friedrich Engels al teoriei socialismului stiintific, teoretician si lider al miscarii muncitoresti. A avut o influenta importanta asupra istoriei politice a secolului XX. Karl Marx, impreuna cu Friedrich Engels a scris si a publicat in 1848 "Manifestul Partidului Comunist".

Abordarea sa este vizibila din prima linie a primului capitol al Manifestului: "Istoria tuturor societatilor cunoscute este istoria luptei de clasa". Marx a argumentat ca sistemul capitalist, la fel ca si sistemele socio - economice, produce tensiuni interne care il conduc la distrugere. Asa cum capitalismul a inlocuit feudalismul, capitalismul va fi inlocuit de comunism, o societate fara clase care urmeaza unei perioade de tranzitie in care statul va fi un instrument al dictaturii proletariatului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.