Capitale europene porturi

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.18

nivel: Liceu

Situat intr-o regiune agricola, Oslo este capitala Norvegiei. Construit pe Peninsula Akershus orasul se afla la incrucisarea unor importante drumuri comerciale maritime si terestre, care unesc nordul Peninsule Scandinave cu Europa centrala si leaga Marea Baltica si nordul Europei orientale de Marea Norduloui, Oceanul Atlantic si Europa occidentala.Capitala tarii e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capitale europene porturi

Situat intr-o regiune agricola, Oslo este capitala Norvegiei. Construit pe Peninsula Akershus orasul se afla la incrucisarea unor importante drumuri comerciale maritime si terestre, care unesc nordul Peninsule Scandinave cu Europa centrala si leaga Marea Baltica si nordul Europei orientale de Marea Norduloui, Oceanul Atlantic si Europa occidentala.Capitala tarii este cel mai mare centru economic al tarii, unde in cele 4 000 de intreprinderi industriale, in care lucreaza circa 88 000 de salariati, se realizeaza 20% din productia industriala a tarii.

Cea mai mare dezvoltare a luat-o industria constructoare de utilaj energetic si industrial, de aparataj electrotehnic si de prelucrare a metalelor, industria textila, a tricotajelor si a confectiilor, precum si industria alimenttara si de prelucrare a lemnului. Intreprinderile industriale ale orasului mai produc vopsele, lacuri si coloranti, cauciuc si aparate electrice casnice, alaturi de care in capitala fuctioneaza cateva mari tipografii.Portul orasului, situat in partea de sud a sa pe tarmurile usor abordabile ale fiordului Oslo, se afla la 87 km de stramtoarea Skagerrak. Adapostit de vanturi, liber de gheata tot timpul anului, cu maree neglijabile si fara zone periculoase, portul primeste annual circa 30 500 de nave, care incarca si descarca aproape cinci milioane de tone de marfuri, detinand 50% din importurile si 20% din exporturile tarii.
2. Stockholm

De-a lungul malurior canalului Norrstrom se afla Stockhom , capitala Suediei, cel mai mare oras al tarii si al peniinsulei Scandinave.
Geographic, Stockholmul ocupa o pozitie centrala in Marea Baltica, unde se incruciseaza principalele drumuri maritime din nordul European.Lacul Malaren a fost candva un golf al Marii Baltice, dar, datorita uno miscari de ridicare a scoartei terestre, legatura cu marea a fost intrerupta, iar la gura fostului golf a aparut un imens arhipelag format din circa 40 000 de insule de toate formele si dimensiunile.
Cele 1 500 intreprinderi indusrtiale ale Stockholmului, asigura mai mult de o zecime din productia industriei nationale, situand din acest punct de vedere capital ape locul al doilea dua Goteborg, in ierarhia centrelor urbane suedeze.In oras mai activeaza intreprinderi indusrtiale din cadrul ramurii industriei usoare si alimentare, precum si cateva mari tipografii.

Portul orasului situat la 66 km de Marea Baltica, formeaza un vast complex care maniuleaza prozimativ sapte milioane de tone de marfuri. Prin activitatea sa, portul Stockholm ocupa locul al doilea in tara, dupa Goteborg, la circulatia marfurilor si primul loc la import.3. Helsinki

In partea de sud a Finlandei, este situat Helsinki, capitala Finlandei.
In prezent, capitala Finlandei poate fi socotita cel mai importanta centru industrial al tarii. Existenta portului a favorizat importul de combustibil si de materii prime, constituind o premisa importanta in dezvoltara industriala a orasului.

Au aparut intreprinderi constructoare de masini-unelte si aparataj electrotehnic, s-au construit santierele navale "Vjastsilia" etc.Legat de importul de produse agricole si mai ales de pescuit, in capitala industria alimentara dispune de mari fabrici de zahar, ulei, de panificatie si de conserve de peste. Functia culturala a orasului face din Helsinki cel mai mare centru al industriei poligrafice. Industria chimica este bine reprezentata, iar fabrica "Medica" produce o gama variata de produse farmaceutice.

Tot in capitala se afla fabrica de faianta si portelan "Arabia" (cea mai mare din Europa), mari antrepotize si oficii ale companiilor comerciale finlandeze si straine.Helsinki este sic el mai mare centru financiar al tarii, unde se afla sediile unor mari banci nationale, printre care un loc se seama revine lui "Suomen Pankki".

Capitala este si un insemnat nod de comunicatii, portul orasului este bine utilat, avand un trafic anual de 4 500 000 tone de marfuri. Prin port se importa carbune,cocs, cereale, bumbac, lana etc., exportul fiind insa de circa trei ori mai mic decat importul.
4. Amsterdam

Situat in nordul tarii, Amsterdam este capitala oficiala a Olandei si cel mai mare oras al Olandei. Localizarea sa in imediata apropiere a varsarii raului Amstel a inlesnis orasului legaturi cu marile centre comerciale, iar operatiile de transit dintre tarile scandinave si cele mediteraneene au dus la influrirea sa.Capitala este centrul comercial, industrial si financiar al tarii, in oras si in suburbiile sale fiind dezvoltate numeroase ramuri industriale, care produc mai ales baza materiilor prime importante. Amsterdamul gazuieste cel mai mare grup industrial olandez 'VMF/Stosk Werkspoor', care produc e pompe, motoare pentru nave, turbine, instalatii de desalinizare a apei marii, linii de productie pentru fabrici de produse lactate, masini textile si alte utilaje industriale.

Pe malurile lui Noordzee kanaal se ridica furnale, otelarii si uzine chimice, iar in Zaandam, situat in nordul orasului, functioneaza numeroase fabrici care prelucreaza produsele agroalimentare (cacao, tutun, ulei de cocos, cereale, sfecla de zahaar, cartofi). Dar cea mai cunoscuta ramura industriala a orasului este cea de slefuire e diamantelor, care, valoric, detine o mare pondere in producia globala.Portul capitalei este vizitat anualt de 8200 de nave care manipuleaza pentru 14 500 000 de tone de marfuri, dintre care si aproape zece milioane de tone sunt marfuri in vrac. Din totalul acestui trafic, mai mult de ciinci milioane de tone sunt incarcate pe navele fluviale care realizeaza tranzitul spre Germania.5. Londra

In partea de sud-est a Angliei se afla Londra, capitala Marii Britanii si Irlandei de Nord. Construita la o importanta rascruce de drumuri comerciale care parcurgeau insula, Londra s-a dezvoltat incetul cu incetul.Tamisa traverseaza de la est la vest capitala britanica, constituind principala artera pe care se scurge fluxul de materii prime sau produse finite realizate de industria londoneza.

In viata economica a Regatului Unit, rolul Londrei este deosebit de mare, capitala asigurand o patrime din productia indusriala nationala. In oras functioneaza peste 13 000 de intreprinderi industriale de diferita dimensiuni in care lucreaza 1 900 000 de muncitori, ceea ce reprezinta circa 30% din numarul total al populatiei ocupate a metropolei.

O alta ramura industriala relativ noua, dar cu mare pondere in productia valorica londoneza, este cea constructoare e automobile, a carei productie s-a orientat dupa cel de-al doilea razboi mondial, mai ales prin export.Industria urbana traditionala, legata de enorma piata de consum pe care o reprezinta metropola, s-a dezvoltat corespunzator cresterii populatiei orasului. Landra ramane cel mai mare centru commercial si financiar al Europei si al doilea in lume dupa New York.
Insa prosperitatea economica a Marii Londre depinde, in esenta, de portul sau, acest complex de docuri care formeaza un gigant "oras maritim", unde in antrepozite uriase se ingramadesc cantitati immense de marfuri din toate lumea pentru a le reexporta altor tari.

Intins de-a lungul Tamisei si a estuarului ei de 114 km, intre London Bridge si tarile Marii Nordului, complexul portuar actual constituie un ansamblu imens. Aici sosesc anual peste 56 000 de nave si se inregistreaza un trafic de marfuri insumand 59 300 000 de tone.
6. Lisabona

Pe tarmul septentrional al fluviului Tejo se afla Lisabona, capitala Portugaliei si centrul administrativ al districtului continental omonim. Pozitia geografica a orasului, deosebit de favorabila, explica si dezvoltarea sa ca una dintre portile Europei Occidentale spre Oceanul Atlantic.Metropola portuheza este un oras dezvoltat industrial (desi tara, dupa nivelul productiei industriale, ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa), lucru reflectat in faptul ca Lisabona concentreaza 15% din forta de munca industriala a tarii si cele mai mari 11 grupuri monopoliste care controleaza ramurile de baza ale industriei nationale.Cea mai importanta grupare monopolista, concernul "Companhia Uniao Fabril", ocupa pozitii dominante in transportul maritime si in constructiile navale, are o banca proprie, societati de asigurare, fabrici de tigari, uzine de ingrasamiinte chimice, fabrici de celuloza si uzice producatoare de echipament electric.

A doua ramura industriala a Lisabonei este cea a constructiilor de masini, a prelucrarii metalelor, a reparatiilor si constructiilor navale.
Portul, situat in partea de sud a orasului, realizeaza 90% din importurile si 70% din exporturile tarii si traficheaza anual aproape cinci milioane de tone.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.