Capcana televizorului

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.90

nivel: Facultate

Dar Pat nu este singura care are obiceiul acesta. 99% din casele din America au televizor - mai mult decat congelatoare sau canalizare interioara. Americanii isi petrec jumatate din timpul liber in fata televizorului. Intr-un camin american obisnuit, televizorul este deschis sapte ore pe zi, adultii petrecand in fata micului ecran peste patru ore. Asta inseamna saptamanal 28 de ore sau anual doua [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capcana televizorului

Dar Pat nu este singura care are obiceiul acesta. 99% din casele din America au televizor - mai mult decat congelatoare sau canalizare interioara. Americanii isi petrec jumatate din timpul liber in fata televizorului. Intr-un camin american obisnuit, televizorul este deschis sapte ore pe zi, adultii petrecand in fata micului ecran peste patru ore. Asta inseamna saptamanal 28 de ore sau anual doua luni fara oprire.

In medie tinerii americani petrec in fata televizorului mai mult timp decat in alte activitati, in afara de dormit. Cercetatorul si psihologul dr. Jane Healy observa ca "incepand cu trei-cinci ani - perioada cea mai importanta pentru dezvoltarea cognitiva a creierului - se estimeaza ca, in medie, copiii petrec 28 de ore pe saptamana in fata micului ecran. La elevii din gimnaziu numarul orelor ajunge la aproximativ 25, iar la liceeni 28 de ore saptamanal, cam de sase ori mai mult decat timpul petrecut pentru teme." Cand uitatul la televizor este combinat cu jocurile video, multifkaaaaaolescenti petrec intre 35 si 55 de ore saptamanal in fata televizorului sau a jocurilor video.

Efectele televizorului asupra creierului
Luand in calcul aceste statistici, se pare ca televizorul poate avea un efect hipnotic si probabil aditiv asupra oricarui creier - fie el tanar sau batran. Un cercetator scria: "Dorintele puternice nu implica neaparat substante fizice..... Majoritatea criteriilor pentru dependenta de substante se pot aplica celor care se uita mult la televizor."

Desi oamenii spun ca se simt mult mai relaxati si inactivi cand se uita la televizor, odata ce aparatul este inchis, se termina si simtamantul de relaxare. Din nefericire, simtamintele lor de inactivitate si vigilenta scazuta raman. In timp ce activitatile care pun creierul la treaba maresc numarul si puterea legaturilor neurale specifice respectivelor activitati, unii telespectatori spun ca televizorul "le-a absorbit sau uscat energia, lasandu-i fara puteri." Obiceiul lui Pat de a se uita la televizor o facea prea sleita pentru a se angaja in alte activitati."

Un motiv ar fi faptul ca in mare parte televizorul este pentru creier o activitate pasiva. Asa cum observa Jeff Victoroff, autorul cartii Salveaza-ti creierul: "Cel mai important aspect cu privire la stimularea mentala si creier este faptul ca experienta pasiva este foarte putin benefica pentru creierul adult. Pentru a face creierul sa invete si sa se dezvolte, trebuie sa generam reactii active la provocarile cognitive." Pe scurt: televizorul ajuta foarte putin sau chiar deloc la dezvoltarea creierului.

Dar dupa spusele doctorului Antonio Domasio, cercetator neurolog, televizorul face totusi ceva pentru creier: mareste riscul neutralitatii emotionale, deoarece creierul este blocat, ceea ce i se ofera fiind prea mult. Asta se intampla pentru ca centrul informatiei din creier primeste si proceseaza informatii intr-un ritm mult mai rapid decat o face centrul emotional.

La stiri, de pilda, nu este un lucru neobisnuit sa vezi scene de groaza, de violenta si varsare de sange, iar in acelasi timp sa se afiseze in coltul ecranului scorul de la baschet si bursa de valori. "Un eveniment sau o persoana poate aparea pe ecran intr-o fractiune de secunda", spune Domasio, "dar e nevoie de cateva secunde pentru un impact emotional, ceea ce inseamna ca din punct de vedere moral esti mai putin afectat. Te afli intr-o lume neutra din punct de vedere emotional."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.