Capacitatea de productie

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.96

nivel: Facultate

Din punct de vedere metodologic sub raportul calculului capacitatii dc producfie (CP), intreprinderile sau unitatile de productie industriale.se impart in doua grupe mari..
1.grupa celor la care produsul fmit se obtine ca urmare a prelucrarii, matcrijlor prime la un singur utilaj;
2.grupa celor la care produsul finit se obtine ca urmare a prelucrarii materiilor prime in mod succesiv [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Capacitatea de productie

Din punct de vedere metodologic sub raportul calculului capacitatii dc producfie (CP), intreprinderile sau unitatile de productie industriale.se impart in doua grupe mari..
1.grupa celor la care produsul fmit se obtine ca urmare a prelucrarii, matcrijlor prime la un singur utilaj;
2.grupa celor la care produsul finit se obtine ca urmare a prelucrarii materiilor prime in mod succesiv la o serie de masini sau instalatii.

La intreprinderile , sectiile, atelierele sau sectoarele din grupa intii._ capacitaica tie producjie se calculeaza facand_suma_CP a masinilor, aparatelor sau agregatelor, care executa produsul respectiv. De exemplu: CP a unei sectii de furnale se va obtine facand suma CP a tuturor furnalelor de care dispune aceasta.
Pentru cea de a doua grupa de intreprinderi, sectii, marimea CP se de termina in functie de marimea CP a grupei de utilaj, a sectorului, atelierului in care se efectueaza cele mai importante operatii ale procesului tehnologic, pentru care se calculeaza capacitatea, denumite "verigi conducatoare".

Veri ga conducatoare se allege in functie de volumul de munca necesar pentruexecutarea produsului de valoarea utilajului si de complexitatea ethnica pe care е prezinta fata de celellate verigi productie.De regula, verigile conducatoare sunt precizate prin instructiunile_de calcul al CP specifice ficcarei ramuri.
CP se determina s1 pentru toate celelalte verigi cu ajutorul normelor de consurn, putandu-se compara cu capacitatea verigii conducatoare, astfel stabilindu-se locurile inguste .si cele largi.
Locurile inguste sunt reprezeniate de verigile de productie a caror ca pacitate de productie este mai mica decit a verigii conducatoare, in timp ce locurile; largi au е capacitate mai marc.

Cunoscandu-se locurile largi si cele inguste, se pot lua masuri pentru lichidarea lor, ceea ce va asigura е sporire a volumului de produtfie in conditiile unei utilizari mai bune a CP. Calculul CP necesita determinarea a doua elemente de baza.: marimea tinipului de fnncjionare a masinii in decursul perioadei planificate norma tehnica de productie a masinii- unelte, pe unitate de timp, sau a normei tehnice de timp, pe imitate de pro dus.

Pentru determinarea marimii timpului de functionare, diferite utilaje se grupeaza in utilaje functionare continua cu functionarea cu saptamana intrerupta si cu lucrul sezonier.Pentru fiecare grup In parte, marimea timAZpului se calculeaza in mod diferit.
In conditiile unor procese de productie Icontiriue fondul de timp disponibil va fi egal cu timpul calendaristic, din care se scad reparatiile si opririle tehnologice_planifi
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.