Cantonul Ticino

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Cantonul Ticino se afla in sudul Elvetiei. E aproape in totalitate incercuit de Italia cu care se invecineaza la est, vest si sud. La nord se afla Cantonul Valais si Cantonul Uri, iar la nord-est Cantonul Graubunnden.

Lacul Maggiore
Suprafata sa este de 2.811 kmC, din care trei sferturi este considerat teren fertil. Padurile acopera circa o treime din suprafata cantonului, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cantonul Ticino

Cantonul Ticino se afla in sudul Elvetiei. E aproape in totalitate incercuit de Italia cu care se invecineaza la est, vest si sud. La nord se afla Cantonul Valais si Cantonul Uri, iar la nord-est Cantonul Graubunnden.

Lacul Maggiore
Suprafata sa este de 2.811 kmC, din care trei sferturi este considerat teren fertil. Padurile acopera circa o treime din suprafata cantonului, insa si lacurile, Lacul Maggiore si,Lacul Lugano ocupa o parte considerabila din teritoriu.Raul Ticino este principalul rau al cantonului. Acesta scalda mare parte din canton, curgand de la nord-vest prin Valea Bedretto si Valea Leventina, pentru a se varsa in lacul vecin,Bellinzona.

Principalii sai afluenti sunt Brenno in Valea Blenio si Moessa in Valea Mesolcina. Terenurile cantonului sunt udate de rau, care formeaza o vale mare, cunoscuta ca Valea Riviera.Pamanturile occidentale ale cantonului sunt scaldate de raul Maggia. Valea Verzasca se gaseste intre Ticino si Maggia. Exista si o suprafata scaldata direct de catre Lacul Lugano. Mare parte din teritoriu este considerata ca parte din Alpi, insa o mica zona este parte din bazinul raul Po.

Scurt istoric. In antichitate aceasta regiune era locuita de poporul celtic Helvetii. Regiunea este anexata statului roman relativ tarziu, cel mai probabil la inceputul principatului. In Evul Mediu suprafata actualului Canton Ticino era guvernata de Ducii de Milano. In secolul XV confederatii elvetieni cuceresc vaile de la sudul Alpilor in trei campanii succesive.

Cantonul Uri a cucerit Valea Leventina in1440. Intre 1403 si 1422 cateva din aceste pamanturi, deja anexate cu forta de Uri au fost pierdute. Intr-o campanie secunda, desfasurata in 1500, Uri, Schwyz si Nidwalden au castigat orasul Bellinzona siRiviera . In a treia campanie participa trupele intregii confederatii. In 1512 Locarno, Valea Maggia, Lugano si Mendrisio sunt anexate. Succesiv, inalta vale a raului Ticino, de la San Gottardo la orasul Biasca (Valea Leventina) au devenit parte din Cantonul Uri. Restul teritoriilor (Baliaggi Ultramontani, Ennetbergische Vogteien) erau administrate de toate cantoanele.

Pamanturile Cantonului Ticino sunt primele terenuri cucerite de Confederatia Elvetica. In timpul Republicii Elvetice, districtele Bellinzona si Lugano erau cantoane separate, dar in 1803 s-au reunit pentru a forma Cantonul Ticino, care se uneste cu confederatia, ca membru cu drepturi depline, in acelasi an.

Pana 1878 cele trei orase principale, Bellinzona, Lugano si Locarno, alterneaza in functia de capitala a cantonului. In 1878, oricum, Bellinzona devine capitala unica si permanenta.Constitutia apare in 1830, dar de atunci este modificata considerabil.

Guvern.Puterea executiva cantonala poarta numele de Consiliul Statului. E compus din cinci membri alesi prin vot direct de popor intr-o singura circumscriptie prin sistem proportional. Anual sunt numiti un presedinte si un vicepresedinte.Parlamentul cantonal este Marele Consiliu (it. Gran Consiglio).Innoirea puterilor cantonale se produce la fiecare patru ani prin vot popular. Alegerile reprezentantilor din guvern si a celor din parlament se desfasoara simultan.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.