Cantareata cheala de Eugen Ionescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.02

nivel: Liceu

A fost, ca om de teatru și ca om concret, un revoltat continuu împotriva ordinii absurde a lumii, împotriva răului din istorie, a indiferenței, a “rinocerizării” omului. Împotriva oricărei satanizări care transformă, pînă la urmă, orice puritate într-un lucru urît, mizerabil. “Uneori am fost tentat să cred că lumea a fost creată de îngerii răi de care vorbeau bogomilii și catarii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cantareata cheala de Eugen Ionescu

A fost, ca om de teatru și ca om concret, un revoltat continuu împotriva ordinii absurde a lumii, împotriva răului din istorie, a indiferenței, a “rinocerizării” omului. Împotriva oricărei satanizări care transformă, pînă la urmă, orice puritate într-un lucru urît, mizerabil. “Uneori am fost tentat să cred că lumea a fost creată de îngerii răi de care vorbeau bogomilii și catarii”.

A fost revoltat mai ales împotriva morții, căreia i-a contrapus Binele, rugăciunea, speranța în existența lui Dumnezeu. “Cred în Dumnezeu, pentru că eu cred în rău”. Chiar dacă spaima sa cea mai cumplită a fost că Dumnezeu s-ar putea să nu existe. “Groaza mea este însă mult prea mare pentru a lăsa loc altui sensiment”.

Cît despre lumea sa spirituală, interioară, la 81 de ani Eugen Ionescu declara că “Domnezeu n-a abolit, pentru mine, moartea, ceea ce mi se pare inadmisibil. În ciuda eforturilor mele, în ciuda preoților, n-am reușit niciodată să mă las în voie, în brațele Domnului. N-am reușit să cred destul. Eu sunt, din păcate, ca omul acela despre care se spune că făcea în fiecare dimineață această rugăciune: Doamne, fă-mă să cred în tine”

Spunea că adevărul trebuie spus întotdeauna pînă la capăt. “Cu orice risc și oricît de dureros ar fi”. Adevărul integral, al omului în general, dincolo de orice limitări și mizerii ideologice. Întrebat într-un interviu cine i-a dat putința să recunoască acest adevăr, Eugen Ionescu a răspuns: “Nu știu. Poate pentru că sunt român”. De altfel, pentru opera lui Eugen Ionescu, francezii, și toți care i-au citit sau vizionat piesele de teatru, “au devenit într-un fel români” – cum spunea chiar autorul. Pe data de 28 martie 1994 Eugen Ionescu a trăit poate singura sa certitudine – adevărul absolut: moartea – dar, “ca să știm totul trebuie să trecem prin moarte”.

Cantareata cheala este titlul unei piese de teatru scrisă de Eugen Ionescu. Opera afiliată curentului dramatic al teatrului absurdului, înfățișează perfect degenerararea rasei umane și a relațiilor dintre aceștia. Piesa este genială, aparent fără fir epic, aparent fără sens, dar ce deține conotații profunde, specifice lui Eugen Ionescu. Piesa a avut mare impact (mai mult sau mai puțin pozitiv) asupra societății de atunci. Eugen Ionescu a avut meritul de a crea adevărata configurație a vieții - cea absurdă (Cu toții suntem absurzi; nimeni nu recunoaște).

Piesa a fost jucată pentru prima dată în mai 1950 la Théâtre des Noctambules. După un număr mare de interpretări, a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franța, primind premiul Molière d'honneur.

Este aproape imposibil a face un rezumat al piesei, absurdul fiind omniprezent. Familia Smith, o familie tradițională din Londra au ca invitați pe familia Martin. Printre alții, căpitanul de pompieri îi va vizita de asemenea, și va recunoaște în Mary un vechi prieten. Acest rezumat însă nu prezintă atmosfera piesei, care are rolul de a suplini lipsa unei intrigi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.