Cand acuzatiile se intorc impotriva Rusiei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.67

nivel: Liceu

Desi, personal, nu ma asteptam la o asemenea derive rupand cu bolsevismul, evreii nu au simtit in sufletul lor nici o unda de cainta, nici macar putina stanje neala, ci s-au intors cu toata furia impotriva poporului rus: rusii au ucis democratia in Rusia (cea din Februarie), rusii sunt responsa bili de faptul ca aceasta putere continua sa se mentina dupa 1918!Am fost vinovati, bineinteles, si inca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cand acuzatiile se intorc impotriva Rusiei

Desi, personal, nu ma asteptam la o asemenea derive rupand cu bolsevismul, evreii nu au simtit in sufletul lor nici o unda de cainta, nici macar putina stanje neala, ci s-au intors cu toata furia impotriva poporului rus: rusii au ucis democratia in Rusia (cea din Februarie), rusii sunt responsa bili de faptul ca aceasta putere continua sa se mentina dupa 1918!Am fost vinovati, bineinteles, si inca in ce masura! Si chiar mult mai inainte: scenele odioase ale luminoasei revolutii din Februarie ne permit suficient sa o spunem.

Dar cei care tocmai s-au convertit la nevoia luptei impotriva bolsevismului cer cu tarie ca, de acum inainte, sa recunoasca toti ca au luptat impotriva acestei puteri dintotdeauna, sa evite sa aminteasca de faptul ca nu demult o adulasera si ca au servit foarte bine aceasta tiranie; nu, "autohtonii" sunt cei care au creat-o, au intarit-o, au iubit-o inca de la inceput. "Conducatorii loviturii de stat din Octombrie..., mai degraba condusi decat conducatori ["condusi"? ar insemna un Partid de Fier de un tip nou!], erau interpretii si agentii aspiratiilor care dor- mitau in strafundul subconstientului popular."

Sau: "Lovitura de stat din octombrie a fost pentru Rusia o nenorocire. Tara ar fi putut sa se dezvolte intr-un cu totul alt mod... La acea data [adica in fierberea anarhica din Februarie], statul a dat primele semne ale unui respect uman, premisele dreptului, libertatii, tot ceea ce a maturat furia populara1." Dar iata o alta interpretare, care da un sens uluitor prezentei evreilor in randurile comuniste: "Bolsevismul lui Lenin si al Partidului comunist nu a fost decat o asezare in forma rationala si civilizata a bolsevismului Aęplebei>> - si fara primul, cu siguranta, cel de-al doi lea, mult mai teribil, ar fi castigat.

" De aceea, "participand pe scara larga la revolutia bolsevica, furnizandu=i cadre intelectuale si orga nizatori, evreii au salvat Rusia de o pugaciovizare totala. Ei au dat bolsevismului varianta cea mai umana dintre toate cele posibile la vremea aceea2". Dar: "cum poporul revoltat s-a servit de Partidul lui Lenin pentru a rasturna democratia intelectualilor [dar cand a existat asa ceva?]..., poporul supus s-a servit de birocratia stalinista pentru a incerca sa se elibereze de tot ceea ce inca mai pastra o urma din spiritul liber al intelighentiei3.

" Da, da, sa spunem lucrurilor pe nume: "Responsabilitatea intelighentiei in deplorabilele evenimente ale istoriei ruse care au urmat a fost foarte exagerata"; in rest, "daca a fost vreo greseala din partea sa, este fata de ea insasi4", si deloc fata de popor. Luand-o invers, "n-ar fi rau ca poporul insusi sa-sidea seama de greseala facuta fata de intelectualitate5".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.