Cand Israel era copil

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Aceasta povestire biblica prezinta o structura specifica: 1) creatia prin Cuvant3; 2) a unei lumi care este "buna"; si 3) a vietii (animale si vegetale) care este "buna" si pe care Dumnezeu o binecuvanteaza (I: 10,21,31 etc.); 4) in fine, opera cosmogonica este incununata de facerea omului, in a sasea si ultima zi, Dumnezeu spune: "Sa facem pe om dupa chipul si dupa asemanarea noastra, ca sa stapa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cand Israel era copil

Aceasta povestire biblica prezinta o structura specifica: 1) creatia prin Cuvant3; 2) a unei lumi care este "buna"; si 3) a vietii (animale si vegetale) care este "buna" si pe care Dumnezeu o binecuvanteaza (I: 10,21,31 etc.); 4) in fine, opera cosmogonica este incununata de facerea omului, in a sasea si ultima zi, Dumnezeu spune: "Sa facem pe om dupa chipul si dupa asemanarea noastra, ca sa stapaneasca pestii marii, pasarile cerului, animalele..." etc. (I: 26). Nici o intamplare spectaculoasa (lupta de tip Marduk-Tiamat)4, nici un element "pesimist" in cosmogonie sau in antropogonie (lumea formata dintr-o Fiinta primordiala "demonica" -- Tiamat --, omul modelat din sangele unui arhidemon, Kingu).

Lumea este "buna" si omul este o imago dei; el locuieste, ca si Creatorul si modelul sau, in Paradis. Totusi, asa cum Facerea nu intarzie sa sublinieze, viata este grea, desi a fost binecuvantata de Dumnezeu, si oamenii nu mai locuiesc in Paradis. Dar aceasta este rezultatul unei serii de erori si pacate ale stramosilor. Ei sunt aceia care au modificat conditia umana. Dumnezeu nu are nici o vina in aceasta deteriorare a capodoperei sale. Ca si pentru gandirea indiana postupanisadica, omul, mai exact speta umana, este rezultatul propriilor sale acte.

O alta povestire, iahvista (2: 5 sq.) , este mai veche si difera net de textul sacerdotal pe care l-am rezumat mai sus. Nu mai este vorba de creatia cerului si a pamantului, ci de un pustiu pe care Dumnezeu (Iahve) l-a facut roditor printr-un rau care iesea din pamant. Iahve l-a modelat pe om (adani) din lut si l-a insufletit, suflandu-i "in narile sale suflare de viata". Apoi Iahve "a sadit o gradina in Eden", a facut sa creasca toate felurile de "pomi buni" (2: 8 sq.) si l-a asezat pe om in gradina "ca s-o lucreze si s-o pazeasca" (2: 15 sq.).

Apoi, Iahve a facut animalele si pasarile, tot din lut, le-a adus la Adam si acesta le-a dat nume5, in fine, dupa ce l-a adormit, Iahve a luat una din coastele barbatului si a faurit o femeie, care a primit numele de Eva (ebr. hawwah, cuvant solidar etimologic cu termenul desemnand "viata").Exegetii au remarcat ca povestirea iahvista, mai simpla, opune, nu "haosul" acvatic lumii "formelor", ci desertul si seceta, vietii si vegetatiei. Pare deci plauzibil ca acest mit de origine sa fi luat nastere intr-o zona desertica. in ce priveste creatia primului om din lut, tema era cunoscuta, asa cum am vazut, din Sumer (ss 17).

Mituri similare sunt atestate aproape peste tot in lume, din Egiptul antic si Grecia pana la populatiile "primitive". Ideea de baza pare aceeasi: omul a fost format dintr-o materie prima (pamant, lemn, os) si a fost animat prin suflarea creatorului, in numeroase cazuri, forma sa este aceea a creatorului sau. Altfel spus, asa cum am vazut cu privire la un mit sumerian, prin "forma" si prin "viata" sa omul impartaseste, intrucatva, conditia Creatorului. Numai corpul sau apartine "materiei"6.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.