Cancerul de ovar

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

Estrogenul exogen necontrabalansat. Este prezenta o legatura semnificativa intre utilizarea estrogenului oral exogen si cancerul endometrial cand se administreaza terapie estrogen ica fara efectele protective ale unei progestine.f. Tumorile secretante de estrogen. Tumorile ovariene cu celule granulos-tecale produc estrogen activ si au fost asociate cu o incidenta de 25% a carcinomului endometrial [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cancerul de ovar

Estrogenul exogen necontrabalansat. Este prezenta o legatura semnificativa intre utilizarea estrogenului oral exogen si cancerul endometrial cand se administreaza terapie estrogen ica fara efectele protective ale unei progestine.f. Tumorile secretante de estrogen. Tumorile ovariene cu celule granulos-tecale produc estrogen activ si au fost asociate cu o incidenta de 25% a carcinomului endometrial concomitent

g. Alti factori. Antecedentele de cancer de san sau ovarian se asociaza cu un risc crescut de carcinom endometrial concomitent Un istoric de hipertensiune sau diabet zaharat se asociaza de asemenea cu un risc crescut, desi acesti factori se pot asocia cu obezitatea.
h. Factorii asociati cu un risc scazut sunt fumatul, numarul mare de nasteri si contraceptivele orale.

B. Fiziopatologie. Stimularea estrogenica a endometrului, fara efectul de control al progestinelor sau progesteronului, determina hiperplazie endometriala si in final, cancer endometrial.C. Hiperplazia endometriala este considerata ca fiind precursoarea cancerului endometrial. Exista un spectru al proliferarii glandulare cu variate grade de dezordine arhitecturala (adica, stratificare epiteliala cu sau fara atipii citologice). Nu poate fi demonstrata nici o invazie. Riscul progresiei spre carcinom endometrial este de 1-14% in cazurile netratate. Riscul este cel mai mare la femeile in postmenopauza si la femeile cu hiperplazii atipice.

1. Tipurile de hiperplazie endometriala
a. Hiperplazia simpla
b. Hiperplazia complexa (adenomatoasa)
Hiperplazia adenomatoasa fara atipie reprezinta proliferarea glandelor si stromei, cu aglomerarea focala a glandelor si o stroma relativ diminuata.

Hiperplazia adenomatoasa atipica reprezinta hiperplazia adenomatoasa cu atipii celulare (respectiv cresterea volumului nuclear, hipercromatism, cresterea raportului nucleu/citoplasma). Hiperplazia atipica este subimpartita in continuare in usoara, moderata si severa. Acest tip de hiperplazie are un potential crescut de evolutie maligna. In special in subtipul sever.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.