Cancerul colo-rectal

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Este cunoscut faptul ca majoritatea CCR(cca 90%) iau nastere din leziuni adenoamatoase preexistente, urmand in linii mari modelul de dezvoltare carcinogenetica descris de Fearon si Vogelstein in 1990. Acesta explica evolutia unei celule epiteliale normale care acumuland alterari genetice succesive se transforma in adenom si apoi in carcinom. Adenoamele reprezinta asadar leziuni premaligne, neopla[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cancerul colo-rectal

Este cunoscut faptul ca majoritatea CCR(cca 90%) iau nastere din leziuni adenoamatoase preexistente, urmand in linii mari modelul de dezvoltare carcinogenetica descris de Fearon si Vogelstein in 1990. Acesta explica evolutia unei celule epiteliale normale care acumuland alterari genetice succesive se transforma in adenom si apoi in carcinom. Adenoamele reprezinta asadar leziuni premaligne, neoplazice, spre deosebire de alte leziuni polipoide, non-neoplazice, precum polipii inflamatori, polipii juvenili, hamartomatosi sau hiperplastici.

1. Polipii adenomatosi sunt dpdv macroscopic leziuni protruzive in lumenul colonic , care pot lua o forma pediculata sau sesila, functie de prezenta sau nu a unui pedicul si de baza de implantare la nivelul mucosei intestinale. Dpdv histologic polipii neoplazici sunt formatiuni adenomatoase care in functie de pattern-ul glandular se impart in tubulare (pattern glandular extrem de ramificat, arborescent), viloase (glande extinse in profunzime direct de la suprafata catre centrul polipului, cu aspect digitiform) si tubulo-viloase ( atunci cand exista caracteristici comune celor doua tipuri descrise anterior).

Adenoamele tubulare reprezinta majoritatea neta dpdv histologic, 70-80% corespunzand acestui subtip histologic4s. Conform World Health Organization, unui polip ii este atribuit un anumit subtip histologic daca cel putin 80% din structura sa este corespunzatoare acelui pattern.
Cu cat un polip este de dimensiuni mai mari, cu atat creste probabilitatea de a fi un polip vilos; in acelasi timp, creste si probabilitatea existentei unei componente carcinomatoase la un polip vilos versus unul tubular de aceeasi dimensiune 5,6. Oricum, indiferent de histologie, polipii de peste 1cm diametru au probabilitate mai mare de a fi malignizati 5,7.

Studiile necropsice au aratat ca prezenta adenoamelor este frecventa la persoanele de peste 50ani, crescand cu varsta . In acelasi timp, doar o mica parte din polipii adenomatosi se transforma malign, cca 5% conform "Journal of Cancer National Institute" 9, aceasta depinzand insa major, conform celor subliniate anterior, de dimensiunea si histologia polipului, ca si de numarul de adenoame descoperite la explorarea initiala 13,14. Spre exemplu, probabilitatea este estimata la 1% in cazul adenoamelor de sub 1cm diametru, fata de 20-50% in cazul celor de peste 2cm0.

In ce priveste durata pentru ca un polip adenomatos sa devina clinic semnificativ, este estimata la cca 5 ani 5.
Frecvent sunt descrise la colonoscopie leziuni sincrone, pana la 30% din cazuri 5; din acest motiv deriva si obligativitatea vizualizarii endoscopice a intregului colon odata ce o astfel de leziune a fost descrisa la nivelul colonului stang sau rectului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.