Cancerogeneza

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.60

nivel: Facultate

Celulele ce nu se mai divid pot fi permanent scoase din ciclul celular prin diferentiere terminala, sau pot fi oprite intr-o stare intermediara, G0, (celular resting).

Evenimentele ce presupun desfasurarea unui ciclu celular intervin intr-un mod organizat, astfel incat anumite evenimente se termina inainte ca altele sa inceapa. Aceasta ordina a evenimentelor este controlata de o ser[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cancerogeneza

Celulele ce nu se mai divid pot fi permanent scoase din ciclul celular prin diferentiere terminala, sau pot fi oprite intr-o stare intermediara, G0, (celular resting).

Evenimentele ce presupun desfasurarea unui ciclu celular intervin intr-un mod organizat, astfel incat anumite evenimente se termina inainte ca altele sa inceapa. Aceasta ordina a evenimentelor este controlata de o serie de mecanisme de control intracelulare incomplet elucidate si este influentata de factori extracelulari: factori de crestere, mitogeni si antimitogeni, inductori de diferentiere, contact celula-celula sau factori de ancorare, nutrienti, etc.

II.2.2 Controlul ciclului celular

Factorii ce influenteaza ciclul celular sunt:
- Factori extracelulari:
- factori de crestere;
- factori mitogeni;
- factori antimitogeni;
- inductori ai diferentierii celulare;

- Factori intracelulari:
-cicline;
-cdk - kinaze ciclin dependente;
-proteine codate de gene supresoare ale tumorii:-p53, Rb-1;
-PCNA - proliferating cell nuclear antigen;
-gena myc.

Abilitatea celulei de-a produce o copie exacta a ei insasi, prin diviziune, este o componenta esentiala a vietii celulare. Acest proces trebuie realizat cu mare fidelitate, astfel incat organismele sa fie capabile sa se inmulteasca. Mecanismul molecular de control al ciclului celular utilizat de celula are un nivel inalt de organizare si este relativ bine conservat in cursul evolutiei speciilor.

Ne aflam de-abia la inceputul revelarii mecanismului implicat in acest proces complicat, in care sunt implicate numeroase semnale intra- si extracelulare. Desi in timpul procesului evolutiei si al diferentierii celulare pot interveni anumite schimbari subtile, genetice sau epigenetice, in orice faza a ciclului celular, aceste schimbari trebuie sa se produca intr-un mod controlat, pentru a preveni urmari dezastruoase.

Lipsa fidelitatii in procesul de reproducere a celulelor creaza o situatie de instabilitate genetica care pare a fi un factor contributiv semnificativ in dezvoltarea celulelor maligne in organismele eucariote avansate.

Deci nu este surprinzator ca boala canceroasa este caracterizata printr-o reglare anormala a cresterii si a reproducerii celulare. Pentru a intelege cum debuteaza cancerul si pentru a dezvolta strategii optime pentru a elimina celulele canceroase, trebuie sa fie identificate diferentele, chiar la nivel molecular, intre celula normala si celula canceroasa.

Fenomenul cheie al tranzitiei de la o etapa la alta a ciclului celular este reprezentat de actiunea enzimatica a unei anumite kinaze ciclin-dependenta. Forma activa a acestor enzime se realizeaza prin formarea unui complex cu o anumita proteina specifica unui anumit stadiu al ciclului celular.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.