Canada

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Populata la inceput in mod exclusiv de populatie aborigena, Canada a fost fondata sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca forma de organizare statala, Canada este, din 1867, un dominion britanic, deci o monarhie constitutionala.

In realitate, Canada si-a obtinut independenta de Marea Britanie in mod pasnic, printr-un [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Canada

Populata la inceput in mod exclusiv de populatie aborigena, Canada a fost fondata sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca forma de organizare statala, Canada este, din 1867, un dominion britanic, deci o monarhie constitutionala.

In realitate, Canada si-a obtinut independenta de Marea Britanie in mod pasnic, printr-un proces gradual inceput cu intemeierea Canadei in 1867 si definitivat in 1982, cand Canada a obtinut dreptul de a-si modifica propria constitutie. Cele mai importante trei acte normative care au consolidat independenta sunt:

British North America Act (Documentul ce ratifica independenta Canadei), 1 iulie 1867.
Statute of Westminster, 11 decembrie 1931
Canada Act, 17 aprilie 1982.

In prezent, Canada este un stat independent, care functioneaza ca o democratie parlamentara si monarhie constitutionala bine articulata, sef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al carei reprezentant local este Guvernatorul General al Canadei, Michaelle Jean. Seful guvernului este primul ministru al Canadei, actualmente Stephen Harper.

Canada se autodefineste ca fiind o natiune bilingva si multiculturala. Engleza si franceza sunt ambele limbi oficiale. La inceputul anilor 1970, Canada incepe sa adopte concepte de diversitate culturala si multiculturalism, concepte pe care multi canadieni le considera astazi ca unele dintre principalele caracteristici ale tarii.

Tara industrializata si avansata tehnologic, Canada este un exportator net de energie datorita rezervelor considerabile de combustibili fosili si a generarii de energie nucleara si hidroelectrica. Economia diversificata se bazeaza mult pe abundenta resurselor naturale si a comertului extern, in special cu Statele Unite, cu care Canada are o relatie complexa si de lunga durata, relatie care poate fi descrisa ca cel mai strans si mai vast parteneriat comercial din istorie.

Canada este o monarhie constitutionala si o democratie parlamentara cu un sistem federal de guvern parlamentar, bazat pe traditii democratice solide. Sistemul politic care opereaza in Canada este derivat din modelul Westminster folosit in Marea Britanie.Constitutia Canadei creeaza structura legala a tarii si consta din textul scris, precum si din conventii si traditii nescrise. Guvernul federal si guvernele a noua provincii au agreat "patrierea" constitutiei, permitand promulgarea de amendamende conform unei formule canadiene, nu prin intermediul Parlamentului britanic de la Westminster.

Aceasta decizie, luata la o intrunire a premierilor provinciali cu prim-ministrul Canadei, in noiembrie 1981 nu a fost agreata de guvernul provincial al Quebecului, iar nationalistii din Quebec continua sa se refere la noaptea finala a intrunirii ca "Noaptea Pumnalelor Lungi".Patrierea Constitutiei a inclus si adoptarea Cartei Canadiene a Drepturilor si Libertatilor, care garanteaza drepturi si libertati fundamentale si care nu poate fi, in mod normal, ignorate de nici unul dintre organismele legislative canadiene. Carta contine, totusi, o clauza care permite parlamentelor federal si provinciale sa promulge legi contrare unora dintre articolele Cartei, in mod temporar, pentru perioade de cate cinci ani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.