Canada

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.15

nivel: Gimnaziu

Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Ca suprafață, Canada este cea mai întinsă țară a lumii după Rusia, teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii și trei teritorii. Este mărginită la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se învecinează cu Statele Unite ale Americii.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Canada

Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Ca suprafață, Canada este cea mai întinsă țară a lumii după Rusia, teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii și trei teritorii. Este mărginită la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se învecinează cu Statele Unite ale Americii.

Relații internaționale

Canada are legături strânse cu Statele Unite, cu care are cea mai lungă graniță terestră fără supraveghere militară din lume. Cele două țări sunt, reciproc, cei mai mari parteneri comeriali ai celuilalt stat și colaborează în campanii și exerciții militare.

Canada are relații istorice cu Regatul Unit și Franța, cele două puteri imperiale care au participat la fondarea ei. Aceste relații sunt extinse și altor foști membri ai imperiilor coloniale britanic și francez, ca urmare a calității de membru pe care Canada o are în Commonwealth și La Francophonie.

În ultimul secol, Canada a fost un avocat pentru conceptul de multilateralism, făcând eforturi susținute pentru a participa pe scena mondială. Aceată tendință a fost demonstată fără echivoc în timpul Crizei Canalului Suez, când primul-ministru de atunci al Canadei, Lester B. Pearson a reușit să detensioneze situația, propunând primele acțiuni de menținere a păcii în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

În spiritul multilateralismului, Canada și-a creat și păstrat un rol important în cadrul misiunilor ONU de menținere a păcii, contribuind până în prezent la 50 de operațiuni distincte, incluzând toate eforturile ONU din 1989 încoace.

Armata

Membru fondator al NATO, Canada are 62.000 militari activi și 26.000 în rezervă. Forțele Armate Canadiene sunt alcătuite din forțe terestre, navale și aeriene. Echipamentul de bază încorporează 2.400 de tancuri, 34 de nave militare și 140 de avioane de luptă.

Forțele armate canadiene au participat la diferite conflicte armate, inclusiv al doilea război al burilor, primul război mondial, al doilea război mondial, războiul din Coreea, războiul din Golful Persic și recent, invazia Afganistanului. De la prima misiune ONU de menținere a păcii, propusă de Lester B. Pearson în 1965, armata canadiană a servit în 50 de astfel de operațiuni - mai multe decât oricare altă țară. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Canada era a patra puterea militară a lumii, cu efective mult în spatele Statelor Unite, Marii Britanii și Uniunii Sovietice.

Soldați canadieni în Afganistan.

Canada a participat în diferite capacități la operațiunile NATO din fosta Iugoslavie, și menține în continuare personal militar în Kosovo, ca parte a KFOR. Din 2001, Canada are trupe în Afganistan ca parte a intervenției NATO în această țară. Canada participă deasemenea și în Forța ONU de Asistență pentru Securitate în Kabul.

În 2005, armata Canadiană a fost implicată în Misiunea ONU de Stabilizare în Haiti, iar Echipa Canadiană de Asistență în caz de Dezastru (Disaster Assistance Response Team, DART) a participat la cele două misiuni majore de asistență: Uraganul Katrina în septembrie 2005 în Statele Unite și cutremurul din Kașmir în octombrie. Aceeași echipă de intervenție rapidă a fost în centrul eforturilor de ajutorare în Asia de sud-est ca urmare a tsunamiului din decembrie 2004.

Provincii

O hartă geopolitică a celor 13 diviziunilor administrative subnaționale de prim rang ale Canadei.
Canada este alcătuită din zece provincii și trei teritorii. Provinciile au un grad crescut de autonomie față de guvernul federal, în timp ce teritoriile sunt controlate mai îndeaproape de acesta.

Provinciile Canadei se situează în partea sudică a țării, în general între paralelele 49 și 60.

• Alberta
• Columbia Britanică -- (British Columbia în limba engleză)
• Manitoba
• New Brunswick
• Newfoundland și Labrador -- (Newfoundland and Labrador în limba engleză)
• Nova Scotia
• Ontario
• Prince Edward Island
• Québec
• Saskatchewan

Teritorii

Teritoriile Canadei sunt situate la nord de paralela 60.

• Teritoriile de Nordvest - (Northwest Territories în limba engleză)
• Nunavut
• Yukon

Guvernele provinciale sunt responsabile pentru multe dintre programele sociale canadiene (precum sistemul medical, învățământul și asistența socială) și colectează venituri fiscale totale mai mari decât cele ale guvernului federal - o caracteristică aproape unică între federațiile lumii. Guvernul federal poate iniția programe naționale, din care provinciile pot opta să fie excluse. În realitate, astfel de autoexcluderi sunt rare. Guvernul federal face plăți de egalizare pentru a asigura standarde de deservire și impozitare relativ uniforme între provinciile bogate și sărace.

Toate provinciile au legislaturi unicamerale, alese democratic și guverne conduse de cîte un premier, selectat în aceeași manieră ca și Prim-ministrul Canadei. Fiecare provincie are câte un Locotenent-Guvernator, numit de Prim-ministrul Canadei, care reprezintă Regina la nivel provincial în același fel în care Guvernatorul General reprezintă coroana la nivel federal. Provinciile și teritoriile Canadei sunt:

Geografie

Canada este un stat federal situat în America de Nord, având o graniță de 6416 km cu Statele Unite ale Americii la sud și 2477 km cu statul american Alaska la nord-vest (un total de 8893 km de frontieră cu Statele Unite, aceasta fiind cea mai lungă frontieră nemilitarizată din lume). La vest, se învecinează cu oceanul Pacific, la nord, cu oceanul Arctic, Golful Hudson și Golful James, la nord-est cu Marea Labradorului, la est, cu Golful Sf. Laurențiu și oceanul Atlantic, iar la sud-est, cu Golful Fundy.

Unitățile de relief ale Canadei sunt constituite din munți și platouri joase dispuse de la vest spre est astfel:

• Cordiliera de Vest (acoperă aproape în întregime Columbia Britanică și Yukon și o suprafață mai mică în Alberta). Aceștia sunt cei mai înalți și mai tineri munți din Canada;
• Platoul Canadian, care acoperă 49% din suprafața țării. La Québec în sudul platoului se află un mic grup de munți, Laurențienii;
• Appalachii, cei mai vechi munți ai țării (cu o suprafață mai mică decâ Platoul Canadian), se găsesc în sud-estul Québec-ului și acoperă Noul Brunswick și Noua Scoție;
• Montérégiennes: munți scunzi în sudul Québec-ului, înconjurați de Câmpiile joase ale Golfului St.Laurențiu și ale Marilor Lacuri

Vedere din satelit a Canadei.

Pădurile boreale domină întinderea țării, ghețarii sunt proeminenți în regiunea arctică și în Munții Stâncoși, în timp ce terenul relativ plat al preriilor este propice pentru agricultură. Marile Lacuri alimentează Fluviul Sfântul Laurențiu (St. Lawrence) (în sudest) o zonă care găzduiește o mare parte din populația Canadei.

Canada ocupă partea nordică a Americii de Nord. Are o graniță comună la sud cu cele 48 de state adiacente ale SUA și la nordvest cu Alaska, întinzându-se de la Oceanul Atlantic în est la Oceanul Pacific în vest; la nord se găsește Oceanul Arctic. Din 1925, Canada are pretenții asupra teritoriilor arctice dintre 60° și 141° longitudine vestică, deși aceste pretenții nu sunt universal recunoscute.

Cea mai nordică așezare umană din Canada (și din lume) este Baza forțelor militare canadiene CFS Alert localizată pe vârful nordic al Insulei Ellesmere - latitudine 82.5°N - la doar 834 kilometri (450 mile nautice) de Polul Nord. Ca suprafață totală, Canada este a doua țară a lumii, după Rusia.

Densitatea populației de 3,5 locuitori pe kilometrul pătrat este una dintre cele mai scăzute din lume. Cea mai dens populată parte a țării este Coridorul Québec City-Windsor în sudest. La nordul aceste regiuni se găsește vastul Scut Canadian, o zonă stâncoasă erodată de-a lungul ultimei glaciațiuni, cu soluri sărace, dar bogată în minerale, cu lacuri și cursuri de apă abundente. De fapt, teritoriul Canadei încorporează peste 60% din lacurile planetei.

Newfoundland se află la gura Golfului Sfântului Laurențiu (Gulf of Saint Lawrence), cel mai lat estuar din lume. Provinciile Maritime continuă spre est, înspre ocean, în continuarea provinciei Québec. New Brunswick și Nova Scotia sunt despărțile de Golful Fundy, unde au loc cele mai ample maree de pe mapamond. La vest de Ontario, preeriile canadiene se întind vaste înspre Munții Stâncoși, care le separă de British Columbia.
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.