Canaan

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Peste acest fond de populatie nord-vest semitica se adauga, probabil la sfarsitul mileniului III i.H. si inceputul mileniului II i.H., alte valuri de semiti nord-vestici, si anume amorritii, MAR TU sau "oamenii din vest" in texte sumeriene databile in timpul domniei ultimului rege din dinastia a IlI-a din Ur, Ibbi-Sin (scrisoarea lui Ibbi-Sin catre Puzur-Namushda, guvernator in Kazallu). Nivelul d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Canaan

Peste acest fond de populatie nord-vest semitica se adauga, probabil la sfarsitul mileniului III i.H. si inceputul mileniului II i.H., alte valuri de semiti nord-vestici, si anume amorritii, MAR TU sau "oamenii din vest" in texte sumeriene databile in timpul domniei ultimului rege din dinastia a IlI-a din Ur, Ibbi-Sin (scrisoarea lui Ibbi-Sin catre Puzur-Namushda, guvernator in Kazallu). Nivelul de incendiu care sigileaza palatul G de la Ebla in jur de 2250 i.H. si apoi cea de-a doua distrugere datata la aproximativ 2000 i.H. pot fi eventual corelate cu mentiunea, in scrisoarea lui Ibbi-Sin, a patrunderii, la est de Eufrat, a unor nomazi avand drept patrie desertul sirian.

Este o miscare violenta si relativ rapida care atinge Mesopotamia Centrala si de Nord, Canaanul Central si de Nord, cu limita maxima sudica reprezentata de Amurru, dar nu este exclusa nici o infiltrare in Palestina in perioada care corespunde celei de-a Ii-a perioade intermediare si dominatiei hicsosilor in Egipt. Dovada o constituie nivelurile de distrugere surprinse la Khirbet Iskandu, Tell el Hesi, Bab edh Dhra, Numeira, Jerichon etc. Iar onomastica si unele texte egiptene care fac aluzie la amenintarea asiaticilor (Plangerile lui Ipu-Wer si Profetia lui Nofer-Rohu) confirma aceasta presupunere.

Precedata de simple raiduri de prada, migratia amorritilor pare sa fi inceput inca in perioada predecesorului lui Ibbi-Sin. In scrisoarea mai sus amintita, Ibbi-Sin face aluzie la imprejurarile in care dusmanul sau Ishbi-Irra, "omul din Mari", un nesumerian, isi poate pierde autoritatea. Trebuie sa se admita ca la acea data amorritii au inceput sa se deplaseze dinspre desert spre centrele civilizate din Sumer si din Canaan, dar si sa instaleze "case" dinastice in diverse principate. Asa se explica de ce, in primele secole ale mileniului II i.H., de la Eshnnuna si Babylon pana la Mari, Karkemish,

Yamhad, Alalakh, Ebla, Ugarit, Qatna si Amurru, se intalnesc dinastii amorrite care se vor mentine, intr-un numar de centre, pana in a doua jumatate a mileniului II i.H., mai exact pana in jur de 1200 i.H., adica pana la invazia "popoarelor marii". Exceptie fac acele orase sau principate in care Suppiluliuma si succesorii lui au instalat, in locul vechilor dinastii, guvernatori din casa regala hittita, de exemplu la Karkemish si Iamhad/Halap. Este foarte probabil ca disparitia sau slabirea concomitenta a regatului hittit si a principatelor sau a micilor regate canaano-amorrite, decaderea puterii egiptene in Orientul mediteranean au facut posibila ridicarea pe primul Plan a arameilor.

Este foarte probabil ca triburile arameice reprezentau un element care gravita de multa vreme la limita nord/nord-estica a "semilunei fertile". Dar noile conditii politice din ultimul sfert al mileniului al II lea i.H. au favorizat patrunderea lor in Mesopotamia si in Canaan, zona in care intemeiaza un numar de mici state independente. Este necesar sa se faca in acest context un foarte scurt rezumat asupra opiniilor privitoare la cele mai timpurii mentiuni in izvoare ale arameilor si la relatia or cu valul vestsemitic care i-a precedat, respectiv cel al amorritilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.