Camuflaj si memetism la animale

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Majoritatea animalelor vad in culori dar nu vad lumea la fel ca oamenii. Unele sunt mai sensibile la rosu si portocaliu, altele vad in special verdele si albastrul. Insectele percep radiatiile ultraviolete, astfel ca fructele si florile, care pentru noi par albastre spre negru, pentru ele pot sa para viu colorate. El pot sa urmareasca semnele ultraviolete de pe petalele florilor care conduc la nec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Camuflaj si memetism la animale

Majoritatea animalelor vad in culori dar nu vad lumea la fel ca oamenii. Unele sunt mai sensibile la rosu si portocaliu, altele vad in special verdele si albastrul. Insectele percep radiatiile ultraviolete, astfel ca fructele si florile, care pentru noi par albastre spre negru, pentru ele pot sa para viu colorate. El pot sa urmareasca semnele ultraviolete de pe petalele florilor care conduc la nectar.

Culoarea unui obiect depinde de pigmenti si de structura. Pigmentii ca melanina absorb lungimile de unda de la capatul albastru al spectrului de culori, astfel incat sunt vizibile negrul, cafeniul, rosu inchis si unele nuante de galben. Melanina este produsa de animale si se gaseste in blana, pene, solzi si in piele. Portocaliul viu, rosu si galbenul sunt provocate de pigmentii derivati din plante (ex. carotenoida).

Albul si nuantele cele mai deschise de albastru si de verde sunt culori structurale, create prin dispersia luminii de particule foarte mici vazute pe fundalul de culoare inchisa. Albastrul cerului se produce atunci cand razele soarelui reflectate de pamant sunt dispersate si reflectate din nou de particule minuscule de praf din atmosfera. Vazut pe fundalul negru al spatiului, rezultatul este un albastru stralucitor. Aceasta culoare structurala este cauza ochilor albastri la oameni sau a penelor albastre la multe pasari.

In adancul marilor, unde nu poate patrunde lumina naturala, cel putin 1.500 de specii de pesti sunt bioluminiscenti - rezultatul unei reactii chimice - care ii ajuta atat la vanatoare cat si pentru camuflaj atunci cand incearca sa se ascunda. Unele vietati acvatice au devenit aproape invizibile, pentru a se contopi cu mediul lor lichid. Astfel pestele de sticla din Asia este complet transparent.

Multe animale adopta o haina alba pe timpul iernii, cum ar fi: iepurii zapezilor, cocosii de munte. Din nefericire evolutia i-a inzestrat si pe multi pradatori cu haine albe, cum ar fi vulpea polara. Ursul polar, realizand ca nasul sau negru l-ar putea da de gol, isi acopera istet botul cu o laba cand vaneaza. Dar hainele albe protejeaza impotriva frigului. Numeroase pungi de aer umplu firele de par sau penele. Aceste fibre goale sunt extrem de usoare si ofera o mai buna izolare de frig decat ar oferi cele colorate.

Pentru animale din alte regiuni este nevoie de un camuflaj mult mai colorat. Un numar mare de reptile si de amfibieni, in special cameleonii, isi pot schimba culoarea extrem de repede pentru a se contopi cu mediul inconjurator. Celule specializate din pielea lor contin pigmenti de melanina. Fibrele musculare din jurul celulelor se contracta si se relaxeaza intinzand si concentrand pigmentii pentru a obtine nuanta dorita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.