Campia romana

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Este marginita la sud si est de Dunare, iar la nord de Podisul Getic, Subcarpatiisi Podisul Moldovei. Intre aceste limite, Campia Romana apare ca o depresiune -- in sens geologic -- puternic sedimentata.
Partea cea mai joasa (10-20 m altitudine) se afla pe lunca Siretului Inferior, unde, pe un teritoriu de lenta scufundare, s-a format o mare zona de confluente, spre care se recurbeaza rauri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Campia romana

Este marginita la sud si est de Dunare, iar la nord de Podisul Getic, Subcarpatiisi Podisul Moldovei. Intre aceste limite, Campia Romana apare ca o depresiune -- in sens geologic -- puternic sedimentata.
Partea cea mai joasa (10-20 m altitudine) se afla pe lunca Siretului Inferior, unde, pe un teritoriu de lenta scufundare, s-a format o mare zona de confluente, spre care se recurbeaza raurile in forma unui evantai. Altitudinea maxima este de 300 m, la Pitesti.
Relieful Campiei Romane se caracterizeaza prin vai largi si interfluvii netede, numite popular campuri, cu mici depresiuni formate prin tasare si sufoziune (crovuri).

Prezenta nisipurilor determina aparitia unui relief de dune, ca in sudul Olteniei, in estul Campiei Romane (de-a lungul Ialomitei, Calmatuiului) si Campia Tecuciului (la Hanu Conachi).
Subdiviziuni[modificare | modificare sursa]
In sectorul romanesc, aceasta campie este subdivizata in 6 sectoare, carora li se adauga Lunca Dunarii. Fiecare sector este la randul sau alcatuit din mai multe "campuri" sau "campii".

Din punct de vedere tectonic, Campia Romana face parte din Platforma Moesica. Soclul platformei este de origine hercinica, iar sedimentele superioare sunt de origine carpatica. Sedimentele dateaza din mezozoic si din pleistocen. In lunci, acestea sunt foarte recente, datand din holocen. Stratele din jurasic si cretacic contin zacaminte de petrol. Cuvertura de loess acopera indeosebi campiile tabulare, ajungand pe alocuri sa aiba o grosime de 40 m. Pe alocuri intalnim dune de nisip.Clima este temperat-continentala.

In vest se resimt influente mediteraneene, in timp ce in est amprenta continentala este mai accentuata. Indeosebi estul este caracterizat de veri fierbinti si ierni geroase. Crivatul, un vant rece si uscat vine iarna dinspre nord-est. Temperatura medie multianuala este de 8-11AsC, media lunii este de 18-23AsC, a luniiianuarie variaza intre -3 -- -5AsC in est si -1 -- -3AsC in vest. Valoarea medie multianuala a precipitatiilor este de sub 500 mm in est si de 500-700 mm in vest.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.