Campania electorala

2x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.93

nivel: Facultate

Campania electorală

Media: Televiziune

Pentru campania media a fost aleasă o televiziune unde să fie făcută o campanie mai agresivă, desfășurată pe toată perioada campaniei electorale - PRO TV, iar la alte trei posturi TV s-a mers pe publicitate doar în cea de-a treia săptămână. Am beneficiat și de spațiu gratuit la televiziunea națională, două ore, dintre care una di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Campania electorala

Campania electorală

Media: Televiziune

Pentru campania media a fost aleasă o televiziune unde să fie făcută o campanie mai agresivă, desfășurată pe toată perioada campaniei electorale - PRO TV, iar la alte trei posturi TV s-a mers pe publicitate doar în cea de-a treia săptămână. Am beneficiat și de spațiu gratuit la televiziunea națională, două ore, dintre care una dimineața, în intervalul 9:00-10:00, și cealaltă seara, la un talk-show de la ora 20:00. Am hotărât utilizarea orei de dimineață pe parcursul celor trei săptămâni de campanie astfel: luni, în prima săptămână de campanie.

Pe campania electorală plătită, la PRO TV au fost contractate următoarele spații:

prima săptămână - spot de 30 de secunde - în zilele de luni, miercuri și vineri - la orele 20:00 și 21:00 plus transmiterea unui mesaj în cadrul știrilor în ziua de luni, cu ocazia anunțării candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu la funcția de președinte al României.

a doua săptămână - spot de 30 de secunde - luni, miercuri și vineri - orele 20:00, 21:00 și 22:00, plus transmiterea unui mesaj în cadrul știrilor în ziua de miercuri.

a treia săptămână - spot de 30 de secunde - luni și miercuri - orele 20:00, 20:30, 21:00 și 21:30, plus transmiterea unui mesaj în cadrul știrilor în ziua de joi.

costul pentru spațiul de la PRO TV a fost negociat la 100.000 de euro spoturile de 30 de secunde + 150.000 de euro mesajele în știri, in total s-au alocat 250.000 de euro.

La Antena 1, TVR 1 și Realitatea TV au fost contractate următoarele spații:

- a treia săptămână de campanie - spot de 30 de secunde - în zilele de luni, miercuri și vineri - orele 20:00, 20:30, 21:00 și 21:30.
- costul pentru fiecare dintre cele trei pachete este de 50.000 de euro; cost total 150.000 de euro.

Media: Radio

Având în vedere că tarifele sunt mai mici la radio decât la TV și, în plus, posturile de radio sunt mai flexibile în vânzarea spațiilor publicitare, la radio am mers pe o campanie agresivă, cu prezență în fiecare zi de campanie pe patru dintre cele mai ascultate posturi: Kiss FM, Radio 21, Radio România Actualități și Europa FM.

Este adevărat că audiența este mai mică la radio, dar având în vedere faptul că un segment important din electoratul vizat este în sectorul urban, accesul la radio în cazul acestuia nu este o problemă.

Am mers, așadar, pe spoturi radio de câte 15 secunde, în fiecare dintre cele trei săptămâni de campanie, în zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri, la orele 7:30, 8:30 și 9:30, pe toate cele patru posturi de radio amintite mai sus. Bugetul total alocat campaniei la radio, în urma negocierii, s-a ridicat la 250.000 de euro.

Media: Presa scrisă

In presa scrisă am preferat trei cotidiane cu tiraj important: Gândul, Ziua și România Liberă. Ne-am concentrat campania pe ultima săptămână electorală, cu câte o machetă de reclamă de jumătate de pagină (dimensiune 15/22 cm), în toate cele trei ziare, de luni până vineri.

În plus, campania de publicitate am dublat-o cu testimoniale ocupând o suprafață de 150 cm2, astfel: trei testimoniale în ziarul România Liberă, în zilele de luni, miercuri și vineri, și două testimoniale în ziarul Gândul, în zilele de marți și joi. Prețul negociat pentru pachetul de media, cu fiecare cotidian în parte, este de 265.500 euro pentru România Liberă, 200.000 euro pentru ziarul Gândul și respectiv 235.000 euro pentru Ziua, suma totala: 700.000 de euro.

Campanie de imagine stradală

În afara campaniei în mass-media, am optat și pentru închirierea a 25 de city-light-uri stradale. Acestea sunt amplasate, pe întreaga perioadă a campaniei electorale, în următoarele orașe: București (intersecția de la Piața Unirii, în Piața Victoriei, la Gara de Nord, la intersecția Apaca - B-dul Iuliu Maniu, Grozăvești, Bucur Obor), Constanța (2 panouri), Brașov (2 panouri), Timișoara (2 panouri), Arad (1 panou), Cluj-Napoca (1 panou), Oradea (1 panou), Iași (2 panouri), Piatra Neamț (1 panou), Bacău (1 panou), Sibiu (1 panou), Galați, Tulcea, Ploiești și Pitești (câte un panou). Amplasarea city-light-urilor în orașele din țară va fi propusă de filialele de partid din fiecare oraș în parte. Costul total pentru city-light-uri este de 25.000 de euro.

Tot în campania de imagine am inclus și lipirea de afișe stradale, atât cu Călin Popescu Tăriceanu pentru președinție, cât și cu Partidul Național Liberal. Am derulat campanii în București, Constanța, Brașov, Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Iași, Piatra Neamț, Sibiu, Galați, Tulcea, Ploiești, Pitești, Craiova, Deva, Satu Mare și Baia Mare.

În București am stabilit lipirea a 42.000 de afișe, câte 2.000 de afișe pe zi în fiecare dintre cele 21 de zile de campanie, iar în restul orașelor, câte 1000 de afișe, din două în două zile. Au fost alese, prin rotație, alte locații de fiecare dată. Prețul negociat pentru afișele stradale este de 0,40 euro/afiș, ceea ce înseamnă un buget de 84.800 de euro numai pentru producția acestora.

Aici se mai adaugă remunerația pentru cei care au în sarcină lipirea afișelor: 30 de RON pe zi, o echipă de câte doi oameni în fiecare dintre orașele din țară, plus două echipe de câte doi oameni în București, ceea ce înseamnă un buget adițional de 1140 RON (325 euro). În total, pentru campania de lipit afișe alocăm 85.125 de euro.

Cu ocazia campaniei am mai tipărit calendare cu imaginea lui Călin Popescu Tăriceanu și am inscripționat pixuri cu sigla și numele PNL. Am stabilit împărțirea a 10.500 de calendare și pixuri în București, câte 500, din două în două zile de campanie, și câte 500 de calendare și pixuri în Constanța, Brașov, Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Iași, Piatra Neamț, Sibiu, Galați, Tulcea, Ploiești, Pitești, Craiova, Deva, Satu Mare și Baia Mare, de două ori pe săptămână, în fiecare dintre cele trei săptămâni de campanie. Au fost alese, prin rotație, alte locații, de fiecare dată

. Costul pentru producerea calendarelor este de 0,10 euro/bucată, iar pentru pixuri 0,20 euro /bucată. Costurile totale pentru realizarea acestor materiale promoționale sunt de 61.500 x 0,10 euro + 61.500 x 0,20 euro = 18.450 euro. La aceste costuri se mai adaugă cele cu personalul care asigură împărțirea materialelor promoționale, două persoane în București, care împart separat pixurile și calendarele, și câte o persoană în celelalte orașe. În condițiile unei retribuții de 30 RON/zi, costurile cu personalul se ridică în acest caz la 3.360 RON (960 de euro). Costurile totale se ridică astfel la 19.410 euro.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.