Camille Pissaro

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.47

nivel: Liceu

Viata si opera
Camille Pissarro s-a nascut la 10 iulie 1830 la Charlotte-Amalie, un port pe insula Saint-Thomas (pe atunci Antilele Daneze), azi Insulele Virgine Americane. Este cel de-al treilea fiu al lui Abraham Gabriel Pissarro si Rachel Manzano-Pomie. Parintii sai, de origine evreiasca, sefarzi portughezi, provenind din Bordeaux, se stabilisera pe insula in anul 1824, tatal fiind prop[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Camille Pissaro

Viata si opera
Camille Pissarro s-a nascut la 10 iulie 1830 la Charlotte-Amalie, un port pe insula Saint-Thomas (pe atunci Antilele Daneze), azi Insulele Virgine Americane. Este cel de-al treilea fiu al lui Abraham Gabriel Pissarro si Rachel Manzano-Pomie. Parintii sai, de origine evreiasca, sefarzi portughezi, provenind din Bordeaux, se stabilisera pe insula in anul 1824, tatal fiind proprietarul unei prospere brutarii.

La varsta de 12 ani, Pissarro este trimis la o scoala din Franta. Timp de cinci ani va locui in Passy, in apropierea Parisului. Timpul liber si-l petrece adesea la muzeul Luvru; de atunci devine vizibila inclinatia lui spre desen. Intors pe insula natala, se intalneste cu Fritz Melbye, peisagist danez, in compania caruia Pissarro picteaza primele sale tablouri.

Dupa cateva luni de colaborare, animat de ideile anarhiste, idei de care va fi atras tot restul vietii sale, Pissaro fuge impreuna cu prietenul sau la Caracas, in Venezuela. Revine acasa si reuseste, cu greutate, sa-si convinga tatal ca nu are aptitudini pentru comert. In 1855, pleaca la Paris pentru a studia pictura.
La Paris ca pictor


(Camille Pissarro: Peisaj la Pontoise, 1867 - Metropolitan Museum of Art, New York)
Sosirea in orasul de pe Sena coincide cu "Expozitia Mondiala", unde descopera pictura generatiei mai varstnice: Corot, Millet, Daubigny, Delacroix. Este entuziasmat in special de operele lui Gustave Courbet, expuse simultan cu expozitia "Pavilionul Realismului". Va avea nevoie totusi de zece ani pentru a intelege si aprofunda arta lor.

Frecventeaza cateva scoli, se duce prin ateliere, dar nicaieri nu ramane pentru mult timp. Inca de la inceput are o simpatie pentru pictura peisajelor, de aceea este interesat mai ales de cercul de la Barbizon (Millet, Daubigny) si de creatiile lui Corot, in care vede pe maestrul sau si caruia ii va arata picturile sale si va urma fiecare observatie a acestuia.

Urmeaza o perioada de cotitura pentru Pissarro. La "Academia Elvetiana" intalneste pe viitorii impresionisti, in primul rand pe Monet, apoi pe Renoir, Sisley si Cezanne. In anul 1859, Salonul Oficial ii primeste primele lucrari. Locuieste pentru inceput la La Varenne Saint-Hilaire, la sud-vest de Paris, dupa aceea la Pontoise.

Picteaza in aer liber ("plein air"); pictura sa ia amploare, dar, din pacate, nu se prea vinde. Cautand o iesire din dificultatile financiare, este nevoit sa picteze ornamente decorative pentru evantaie. Pissarro devine un adevarat impresionist incepand din anul 1869.

Dupa mutarea la Louveciennes, intareste legaturile de prietenie cu Monet, Renoir si Sisley, ceea ce duce la schimbarea stilului sau in pictura. Vor creste expresivitatea si sensibilitatea fata de lumina, il va cuprinde fascinatia schimbarilor care au loc in diferite momente ale zilei sau perioade ale anului.

In timpul razboiului franco-prusac (1870-1871), Pissaro pleaca la Londra impreuna cu familia, dupa ce se casatoreste cu Julie Velley, cu care convietuia deja de zece ani. In Londra se intalneste cu Monet, cu care viziteaza muzee si se entuziasmeaza de arta peisagistilor englezi, in mod deosebit de Constable si Turner. Dupa reintoarcerea in Franta, anii 1872-1874 par a fi mai buni, pentru prima oara picturile sale gasind cumparatori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.