Camarila intra in scena

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Liceu

Oalta problema a fost aceea a conversiunii datoriilor agricole, o foarte mare parte a taranimii fiind in incapacitate de plata a datoriilor contractate la banci si camatari. Grigore Iunian - vicepresedinte al P.N.T. - preconiza o devalorizare controlata a leului, pana ce taranii isi plateau datoriile, dupa care moneda nationala sa fie readusa la cursul normal. Negasind sprijin in partid, Iunian s-[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Camarila intra in scena

Oalta problema a fost aceea a conversiunii datoriilor agricole, o foarte mare parte a taranimii fiind in incapacitate de plata a datoriilor contractate la banci si camatari. Grigore Iunian - vicepresedinte al P.N.T. - preconiza o devalorizare controlata a leului, pana ce taranii isi plateau datoriile, dupa care moneda nationala sa fie readusa la cursul normal. Negasind sprijin in partid, Iunian s-a decis sa-si creeze propria formatiune, pornind o virulenta campanie impotriva P.N.T. Asa a luat nastere, la 20 noiembrie 1933, Partidul Taranesc-Radical.

Deosebit de afectat a fost Maniu de presiunile exercitate de Comitetul financiar al Societatii Natiunilor pentru ca Romania sa achite integral si la termen datoriile externe; in acest scop, se cerea ca Romania sa incheie un acord tehnico-financiar ("Planul de la Geneva"), ceea ce insemna, in fapt, punerea economiei romanesti sub controlul capitalului strain.In timp ce se confrunta cu asemenea dificultati, Maniu a trebuit sa se implice in rezolvarea diferendelor ivite intre M.S. Elena si Carol II. Cu toate insistentele sale, relatiile lor se inrautateau si mai mult.

La 17 februarie 1932, in timpul guvernului Iorga, se ajunsese la un acord, potrivit caruia M.S. Elena se obliga sa nu stea mai mult de patru luni pe an in tara, putandu-l lua pe Mihai inca doua luni in strainatate, pentru a fi impreuna sase luni.Dupa instalarea guvernului Maniu, principesa Elena a venit in tara fara acordul regelui, pretinzand refacerea intelegerii din februarie 1932. Legalist din fire, Maniu a mediat o noua intelegere, semnata la 1 noiembrie 1932. De data aceasta, Elena putea sa stea oricat dorea in tara, dar orice sosire sau plecare sa fie aduse din timp la cunostinta guvernului si a regelui, pentru a-si da acordul.

Dupa ce obtinuse bani pentru cumpararea unei vile la Florenta (Italia), lista sa civila a fost stabilita la 7 milioane, fiind platita de Ministerul de Finante. Cu aprobarea guvernului si a regelui, Elena il putea vedea pe Mihai "pe cat de des posibil", atat in tara cat si in strainatate. Semnarea acestui acord a insemnat naruirea oricarei sperante ca regele isi va reface casatoria si o va alunga pe Lupeasca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.