Camarila - centru de putere in stat

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

intr-o tara unde lasitatile si lipsa de pregatire ale corpului ofiteresc de grade mari a dus la dezastrul din primul razboi mondial, urmate de eroizarea artificiala a acestuia dupa razboi, lasitatile si defectele personale ale printului Carol se pierdeau in decor. Oricum, insa, fenomenul nu poate fi generalizat. Observind calitatea profesionala si morala a ofiterilor care s-au atasat de Carol dupa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Camarila - centru de putere in stat

intr-o tara unde lasitatile si lipsa de pregatire ale corpului ofiteresc de grade mari a dus la dezastrul din primul razboi mondial, urmate de eroizarea artificiala a acestuia dupa razboi, lasitatile si defectele personale ale printului Carol se pierdeau in decor. Oricum, insa, fenomenul nu poate fi generalizat. Observind calitatea profesionala si morala a ofiterilor care s-au atasat de Carol dupa intoarcerea sa in fara, vom ajunge usor la concluzia ca a fost vorba de carieristi. Conducerea Marelui Stat-Major, precum si ofiterii de rind il dispretuiau pe aventurierul autor al unor infractiuni condamnate de Codul Justitiei Militare si de Codul Penal.

Dupa moartea regelui Ferdinand si retrezirea interesului lui Carol pentru tara, francmasoneria ii va facilita accesul la informatii din interiorul Armatei si va lucra propagandistic pentru imbunatatirea imaginii lui. in dimineata de 7 iunie 1930, cind Carol a inceput sa-si formeze echipa personala, numindu-1 pe un aparent oarecare Buhman secretar particular si pe un aparent oarecare Strassmann, sef de cabinet, la Palatul Cotroceni, in incaperea unde si-a desfasurat toate negocierile vizind alegerea sa ca rege se afla acelasi comandor francmason Nicolae Pais37. Principala calitate a printului, care se punea atunci in lumina, era autoritatea, valoare draga militarilor si cu adevarat necesara in acea perioada.

Calculul militarilor, ca si al politicienilor, a fost gresit, Carol II vazind in Armata doar principalul vehicul al unor afaceri foarte banoase si un corp caruia ii putea schimba foarte des uniformele si decoratiile imaginate de el. Proiectul politic al lui Carol II. Ceea ce nu se spunea este faptul ca modelul de autoritate ales de Carol se numea Benito Mussolini, dictatorul Italiei. Printul roman admira fascismul -- reamintesc ca aceasta este denumirea corecta si exclusiva a socialismului italian -- si, mai ales, realizarile sale sociale, legislative si economice.

Trebuie spus ca regimul mussolinian, inainte sa devina interventionist pe plan international, reusise sa redreseze Italia, sa o scoata din mizerie si sa o aduca la standardul de mare putere europeana. Aceasta a fost o performanta remarcabila, in primul rind de natura economica, care n-a putut fi contestata nici de cei mai aprigi dusmani, dar continua sa fie ascunsa, pentru a pastra regimului mussolinian natura criminala cu care a iesit din istorie. Constatind ca in societatea italiana a anului 1924 persista confruntarea intre clase si, in consecinta, pericolul bolsevizarii, Mussolini a lansat un program vast de reforme politice, administrative si economice vizind controlul centralizat al statului asupra intregii societati.

Spre deosebire de national-socialismul german, care fundamenta principiul partidului totalitar/rasei totalitare, socialismul italian urmarea cooperarea intre patronat si proletariat in conditiile curentului corporatist, pe principiul statului totalitar. Statul controla toate procesele si, mai ales, dirija investitiile in folosul public, printr-un program politic luminat, astfel ca, pe de o parte, bazele productiei erau salvate, iar, pe de alta parte, toata lumea avea de lucru. Constituirea unui nucleu de elite administrative, precum si adoptarea nationalismului de factura traditionala impingeau guvernarea lui Mussolini catre Dreapta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.