Calitati fizice, psihice si etice ce se cer alpinistilor

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Indeminarea, o alta calitate specifica alpinistilor, este capacitatea de a executa usor, precis si sigur miscarile si procedeele tehnice pe timpul escaladei, traversarilor sau coboririlor, cu efort minim si randament maxim. In alpinism indeminarea este una din conditiile de baza in indeplinirea scopului urmarit si in eliminarea riscului de accidentare. Ea trebuie sa se manifeste incepind de la aju[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calitati fizice, psihice si etice ce se cer alpinistilor

Indeminarea, o alta calitate specifica alpinistilor, este capacitatea de a executa usor, precis si sigur miscarile si procedeele tehnice pe timpul escaladei, traversarilor sau coboririlor, cu efort minim si randament maxim. In alpinism indeminarea este una din conditiile de baza in indeplinirea scopului urmarit si in eliminarea riscului de accidentare. Ea trebuie sa se manifeste incepind de la ajustarea echipamentului si pregatirea materialelor, pina la folosirea cu iscusinta a terenului pe timpul escaladei, pentru ca sportivul sa-si deschida drumul spre creasta.

Aceasta abilitate se formeaza prin exercitii repetate in poligonul de alpinism, pe baza deprinderilor temeinice de folosire a materialelor de alpinism si aplicare a procedeelor tehnice. Se cunoaste ca pe timpul escaladarii, al traversarii si al coboririi nici o miscare nu se aseamana cu alta. Fiecare pasaj solicita un alt procedeu tehnic, fiecare moment poate schimba conditiile de parcurgere a traseului. Aici intervine indeminarea -- in folosirea miscarii si procedeului cel mai adecvat conservarii energiei, al eliminarii miscarilor care solicita efort inutil, al indepartarii pericolelor.

Indeminarea se obtine in urma folosirii deprinderilor motrice, intelectuale, dar si de conduita, care de fapt in alpinism sunt complexe de deprinderi simple, aplicate la momentul impus, deci combinarea lor in functie de caracteristicile situatiei si care se manifesta prin priceperi. In continuare sunt prezentate, spre exemplificare, o serie de deprinderi simple, de baza in activitatea aplinistului, care trebuie bine insusite pentru realizarea performantei.

Astfel, utilizarea nodurilor (invatate la sol) pentru asigurare si autoasigurare, folosindu-se o singura mina in conditii de efort si la inaltime pe peretele stincos; intrebuintarea corecta a carabinierei in prinderea fringhiei de piton; utilizarea cu minimum de miscari a scaritelor pe timpul strabaterii portiunilor cu pasaje lipsite de prize naturale; alegerea locului si baterea pitoanelor cu efort redus si in conditii de siguranta; executarea corecta si fara riscuri a procedeelor tehnice de catarare naturala; legarea rapida in coarda atat la escaladari, cat si la coborire sau traversare etc.

Sunt o serie complexa de miscari care, devenite automatisme, ridica randamentul executantului si reduc efortul fizic. Totodata, nu trebuie neglijata formarea deprinderilor intelectuale si de conduita, cum sunt alegerea corecta a materialelor necesare, stabilirea si memorarea traseului de strabatut, insusirea algoritmilor diferitelor complexe de miscari, aplicarea masurilor de protectie, asigurarea si autoasigurare, mentinerea ordinii, disciplinei si calmului, darea corecta si oportuna a comenzilor, anuntarea colegilor asupra pericolelor iminente si altele.

Este obligatoriu de retinut ca in alpinism diletantismul,. tratarea simplista a activitatii de desfasurat, lipsa de antrenament specific si a pregatirii fizice generale, deprinderile speciale si priceperea in folosirea lor in situatii variate sunt inadmisibile, consecintele putind fi fatale pentru individ sau pentru microgrupul aflat in parcursul desfasurarii actiunii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.