Calitatea ca scop

1x punct

categorie: Management

nota: 9.60

nivel: Facultate

Pe de alta parte, orice agent economic - producator, importator, distribuitor sau prestator - isi doreste sa vanda cat mai multe produse sau servicii si sa castige astfel cat mai mult. Dar, in conditiile pietei concurentiale globalizate si ale concurentei acerbe existente pe multe asemenea piete, aceasta dorinta are toate sansele sa ramana neindeplinita, daca produsul sau serviciul oferit pietei n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calitatea ca scop

Pe de alta parte, orice agent economic - producator, importator, distribuitor sau prestator - isi doreste sa vanda cat mai multe produse sau servicii si sa castige astfel cat mai mult. Dar, in conditiile pietei concurentiale globalizate si ale concurentei acerbe existente pe multe asemenea piete, aceasta dorinta are toate sansele sa ramana neindeplinita, daca produsul sau serviciul oferit pietei nu este competitiv, in special prin CALITATE.

Intrucat, in general, clientii/consumatorii educati si bine informati au obisnuinta sa achizitioneze doar produse cu cel mai bun raport calitate/pret, in economia de piata supravietuiesc doar acei agenti economici care vor, stiu si pot sa ofere permanent consumatorilor produse si servicii de calitate tot mai buna si tot mai ieftine.Blocajul financiar, falimentul, somajul, recesiunea economica sunt consecintele firesti ale desconsiderarii cerintelor, asteptarilor si necesitatilor clientilor (potentiali si reali), deci ale non-calitatii!

Fara calitate adecvata si pret/tarif competitiv, nu ne putem astepta ca produsele/serviciile romanesti sa poata fi exportate, pentru simplul si omenescul motiv ca eventualii distribuitori din tarile importatoare sunt constienti ca nu vor putea obtine profit in situatia in care nimeni nu le va cumpara asemenea produse/servicii proaste si scumpe!
In plus, s-a constatat ca pentru a fi de calitate, produsele si serviciile oferite pe piata, este necesar ca, in prealabil, procesele din care acestea provin si chiar organizatia care realizeaza aceste procese sa fie si ele de calitate.

Intrucat, insa, in toate aceste faze, se pot manifesta unele decalaje si inadvertente generatoare de neconformitati - deci de non-calitate - se pune problema prevenirii acestora si a reducerii pana la eliminare a corectarii lor (ulterior aparitiei) . Se infirma astfel o alta prejudecata larg raspandita conform careia calitatea ar costa scump (datorita numeroaselor inspectii necesare pentru a evalua calitatea si tardivelor corectari ce se impun). Dar, de fapt, noncalitatea este cea care costa scump: lucrul bine facut de la inceput si spiritul de prevenire permit obtinerea calitatii cu costuri minime.

Prin acordarea periodica a Premiului Roman pentru Calitate "J.M.JURAN" se vor recunoaste in mod public eforturile si rezultatele acelor organizatii din Romania care, dorind sa-si amelioreze performantele prin orientare consecventa spre client, au obtinut o EXCELENTA durabila a activitatilor lor."A excela" inseamna a fi mai bun sau a face mai bine decat altii, a-i depasi pe ceilalti, a le fi superior, prin ceva anume (care se situeaza peste/sub un anumit prag bine cunoscut ).

"Excelent" este un calificativ aplicat, de exemplu, produselor/serviciilor de cea mai buna calitate, exceptionale, superioare (uneori cu mult !) altora. In consecinta, "excelenta" reprezinta atat conditia/situatia/statutul unei organizatii, persoane sau al unui produs/serviciu care exceleaza cat si ansamblul factorilor datorita carora persoana, produsul/serviciul sau organizatia respectiva a reusit sa exceleze.

Comparand performantele obtinute de diferite organizatii, persoane, produse/servicii pe diferite piete se poate ajunge sa se determine pentru fiecare - prin evaluari multicriteriale adecvate - un anumit "grad/nivel de excelenta"... Calitatea vietii noastre este determinata, in principal, de calitatea produselor si a serviciilor, de calitatea mediului inconjurator, de calitatea invatamantului, de calitatea asistentei medicale, precum si de calitatea activitatilor desfasurate de administratia locala si centrala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.