Calitatea

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Evolutia practicilor economice si comerciale de la "controlul calitatii" spre "asigurarea calitatii" este reflectata in acest capitol, la fel ca si deplasaAZrea centrului de atentie de la cuantificarea sau evaluarea produselor sau serAZviciilor furnizorilor catre sistemele manageriale folosite de acestia. in capitoAZlul de fata vom incerca sa raspundem la intrebarea "Ce este calitatea?". Vom discu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calitatea

Evolutia practicilor economice si comerciale de la "controlul calitatii" spre "asigurarea calitatii" este reflectata in acest capitol, la fel ca si deplasaAZrea centrului de atentie de la cuantificarea sau evaluarea produselor sau serAZviciilor furnizorilor catre sistemele manageriale folosite de acestia. in capitoAZlul de fata vom incerca sa raspundem la intrebarea "Ce este calitatea?". Vom discuta metodele de definire a parametrilor tehnici si citeva dintre practicile comerciale relevante. Am inclus aici si citeva remarci privind analiza valorii si ingineria valorii.

Firmele trebuie sa-si convinga clientii ca pot satisface cerinAZtele legate de calitate inainte de a putea concura prin preturi. Tocmai de aceea setul de standarde ISO 9000 devenit in prezent in mod incontestabil un eleAZment "obligatoriu de stiut" pentru profesionistii din domeniul achizitiilor, este prezentat in linii mari in acest capitol. Calitate" este un cuvint cu mai multe sensuri si conotatii. De exemplu, el poate insemna excelenta, ca in expresia "acesta este un produs de caliAZtate", sau poate fi inteles ca desemnind gradul in care un produs sau serAZviciu produce satisfactie consumatorului. O idee la care adera din ce in ce mai multi autori poate fi exprimata astfel: "Calitatea o defineste clienAZtul".

"Mentorii calitatii" (Deming, Juran s.a.) au devenit extrem de inAZfluenti si ne-au invatat ca problema calitatii este una legata de avantajul strategic. Jones si Womack (1993) au promovat urmarirea perfectiunii, j adica evitarea oricarei risipe, desi au afirmat ca "Perfectiunea este ca in- j finitul. Este practic imposibil sa o vizualizezi (si sa o atingi), insa efortul in acest sens ofera inspiratia si orientarea esentiale pentru a progresa in directia dorita.".

Prin urmare, calitatea poate fi definita in numeroase feluri. Totusi, pentru acest capitol ar fi mai potrivit sa o definim sau sa o identificam ca fiind "intregul set de trasaturi si caracteristici ale unui produs sau serviciu, care sint relevante pentru satisfacerea anumitor ceAZrinte". Aceste trasaturi si caracteristici pot fi putine sau numeroase.Prin urmare, in contextul acestui capitol, "calitatea" este pur si simAZplu "gradul de conformitate cu scopul" sau "caracterul adecvat".

Dupa cum spune o expresie populara, "n-are sens sa cumperi un Rolls-Royce daca ti-ar fi convenit si un Ford", ceea ce ne permite sa rezumam de o maniera adecvata acest concept. Pentru o anumita aplicatie, calitatea poate fi ori prea joasa, ori prea inalta. Oficiul Britanic de Standardizare (BSI*) a definit calitatea ca: "Totalitatea trasaturilor si caracteristicilor unui produs sau serviciu, care sint determinante pentru capacitatea lui de a satisface o anumita nevoie".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.