Calin file din poveste de Mihai Eminescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Liceu

Totul este invaluit de miresma florilor ce dau vazduhului calitatea de "tamaiet".Cdrul natural este paradisiac si este relizat prin acumularea de imagini vizuale ,auditiuve si olfacive care poarta amprenta genuluio eminescian.

Patrea a doua a poemului ne prezinta imagine nunti imparatesti . Cadrul de basm este prezent prin dimensiunea hiperbolica a nuntii(''caci din patru parti a l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calin file din poveste de Mihai Eminescu

Totul este invaluit de miresma florilor ce dau vazduhului calitatea de "tamaiet".Cdrul natural este paradisiac si este relizat prin acumularea de imagini vizuale ,auditiuve si olfacive care poarta amprenta genuluio eminescian.

Patrea a doua a poemului ne prezinta imagine nunti imparatesti . Cadrul de basm este prezent prin dimensiunea hiperbolica a nuntii(''caci din patru parti a lumii imparati si-imparatese/Au venit ca sa serbeze nunta gingasei mirese).

Pentru personejele traditionale a nuntii (nunul si nuna) sunt folosite elementele cosmosului (mandrusoare, mandra luna).

Ceilalti oaspeti au coborat din lume basmelor .Enumerarile din versuri ne sugeraza(imparatii si imparatese ,feti frumosi cu par de aur,zmei cu solzii de otele , cititorii cei de zodii si sagalnicul Pepele").multimea impresionanta a nuntii imaratesti .Toata nunta este invaluita de oa admosfera solemnamc aracterisica nuntii imparatesti .

Ne apar porteretele craiului si al fetei de imparat . Craiul (socru mare) este inafatisat cu o figura grava (''sta teapan cu schiptu in mana intre perine de puf").

Porteretul fatei de impararat cu epitete, cu valoare morala este sugerata perfectiunea feminina si frumusetea miresei. Ea este gingasa , cu fata rosie ca marul,emotionata, bucuroasa, dar si sfioasa("de noroc is umezi ochii").Ea paseste gratios("vine mladioasa").

Flori albastre ,simbolul iubirii,porta in par si o stea in frunte poarta ca insem a celor alesi.Ea este perfectiunea feminina precum si in folclor este Ilena Cosanzeana. Ritualul nuntii trece la solemniatea si gravitate la masa unde veselia nuntasilor se instaleaza.Vinul se toarna in cani viorile rasuna si cobza tine hagul.

Partea a treia ,desi tot o descriere este realizata intrt-un alt ton.Raportarea la nunta traditionala roamanesca este si mai pregnanta aici.Regasim toate elementele specifice populare:muzicantii care inveselesc petrecerea cu instrumente traditioanale ,viori si cobze ;gospodinele care pregatresc nunta cu ospatul traditional din care nu lipsec placintele si colaci;vornicelul ce petrece nunta vestind-o lumea intreaga;preotul infatisat cu umor ''un bondar rotund in pantec /Somnaoros pe nas ca popii glasuieste-ncet un cantec''mirele falos "cu mustata rasucita '';alaiul mirelui alcatuit din tinerii"sagalnici si barbatii";mireasa Viorica sfioasa"i-asteapta-ndaratul usei" si in sfarsit vordnicul care apre maiestrul de ceremonii.

Toata acesta perete se bazeaza pe o amapala personificare in care gazele marunte se compara cu asemena nuntasilor , reactiile lor fiind tipice pentru rolul pe care il poarta :furnicile sunt harnice, gospodine, albinele strangatoare,pricepute,craiul mestegugeste cu talenet simbolurile specifice nuntii,prieteni mirelui sunt veseli si nepasatorii,vornicelul este grav coplesit de impartanata misiunii sale(''el tuseste, isi incheie haina plina de sireturi").

Imparesia generala in acest fragment este de dinamism, bucurie, explozie de viata,de sarbatoare. Mijloacele poetice folosite sunt, in general enumeratiile organizate in poropozitii enuntiative si putine figuri poetice cere definesc sugestiv o situatie sau un personaj :preotul bondar este''in pantec, mirele flutur este falos si are"mustata rasucita", greerele este ''sprinten''.Unele versuri sunt alcatuite doar di enumerari: "vin tantarii,lautarii ,gandacei carabusi".

Motivul comunicatii om-natura este sintetizat in ultimul vers :-"Sa iertati,boieri, ca nunta s-o pornim si noi alturi". Rolul ultimei parti pare a fii descrierea cu inacntarea treditiei romnesti de nunta ,dar poate si inviorarea tabolului antarior care prea coplesit de emotia personajului principal, a miresei.Se stabileste, astefel un echilibru intre solemnitate si voiosie gravitate si buna dispozitie caracteristici orcarui moment solemn , nunta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.