Calin file din poveste - comentariu

7x puncte

categorie: Romana

nota: 9.28

nivel: Liceu

Calin file din poveste:Partea reprodusa in manual e structurata pe 3 secvente ; peisajul nocturn de pe malul lacului din padurea de argint , descrierea nuntii imparatesti ( omenesti ) si nunta ganganiilor.

Prima secventa a partii a 8-a este o descriere a cadrului naturii , in care se va desfasura evenimentul fericit al nuntii celor 2 tineri. Legatura poetului cu acest component al [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calin file din poveste - comentariu

Calin file din poveste:Partea reprodusa in manual e structurata pe 3 secvente ; peisajul nocturn de pe malul lacului din padurea de argint , descrierea nuntii imparatesti ( omenesti ) si nunta ganganiilor.

Prima secventa a partii a 8-a este o descriere a cadrului naturii , in care se va desfasura evenimentul fericit al nuntii celor 2 tineri. Legatura poetului cu acest component al naturii – codrul ( padurea ) – este des evocata in lirica eminesciana : “ Fiind baiet,paduri cutreieram” ; “ Revedere” ; “ Ce te legeni “ .

Simbol al vesniciei, codrul renaste in fiecare an , spre deosebire de om… Minunata taina a nuntii unde s-ar fi putut desfasura mai bine decat in codrul ocrotitor,plin de vraja,in codrul care a adapostit-o si pe fata de imparat. Sa nu uitam ca padurea a fost casa si masa aceleia care timp de 7 ani si-a asteptat iubirea. Atata timp codrul a fost martor al asteptarii, al nelinistilor, al suferintelor si cum putea tocmai el sa lipseasca de la nunta?

Cromatica tabloului este realizata preponderant prin epitete specifice ( cromatice ) . Pe fundalul albului se proiecteaza albastrul florilor , sclipirea albinelor, iar cu ajutorul epitelului “ mandru intuneric “, se realizeaza jocul de intuneric si lumina. Acestor imagini vizuale li se adauga cele auditive.

Bogatia imagistica este completata de frecventa figurilor de stil : epitete “ tremur ude” , “ vazduh tamaiet “ , “ trunchii vecinici “ , “ mandrul intuneric “ ; metafora : “ codrii de arama “ , “ iarba de omat “ , “ padure de argint” ; personificari : “ padurea glasuieste “ , “ izvoarele suspina “ ; “ trunchii au suflete “, etc.

Capacitatea de sugestie a acestor figuri de stil este extraordinara , fiind dublata si de simbolica unor elemente componente ale tabloului : eternal , vesnicul e sugerat prin epitetul “ trunchii vecinici “ , izvorul , luna , acestea la randu-le fiind insotite de alte cuvinte care simbolizeaza aceleasi lucruri :fluturi , albine , flori , etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.