Calin (file din poveste)

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Gimnaziu

Mihai Eminescu este cel mai de seama poet roman, facand parte alaturi de Creanga si Caragiale din marii clasici ai literaturii noastre.
Prin el, literatura noastra a patruns in universalitate. Temele poeziei sale sunt : natura, dragostea si istoria patriei. In afara de poezie a scris proza, teatru si publicistica.

Primul sau volum aparut in 1883 cuprinde majoritatea capodoper[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calin (file din poveste)

Mihai Eminescu este cel mai de seama poet roman, facand parte alaturi de Creanga si Caragiale din marii clasici ai literaturii noastre.
Prin el, literatura noastra a patruns in universalitate. Temele poeziei sale sunt : natura, dragostea si istoria patriei. In afara de poezie a scris proza, teatru si publicistica.

Primul sau volum aparut in 1883 cuprinde majoritatea capodoperelor sale.
Eminescu a indragit creeatia populara si si-a dat seama de valoarae ei artistica si filozofica, a cules folclor literal si pornind de la aceste creatii a dat la iveala marile sale poeme.

Poemul << Calin(file din poveste) " isi are originea intr-un basm popular pe care Eminescu l-a ules si l-a versificat, fapt care explica tittlul poemului cu precizarea din paranteza.
Fragmentul din manual este ultima parte a poemului, care infatiseaza nunta fetei de imparat cu frumosul Calin, intr-un cadru natural al padurii de argint.
Pentru a studia mai usor fragmentul din manual il impartim in trei frgmente : cadrul natural,nunta fetei de imparat, nunta gazelor.

Prima parte a fragmentului studiat este o descriere poetica in versuri. Gasim toate trasaturile unui pastel. Imaginea naturii este prezentata prin prisma starii sufletesti a eului liric. Martora a acsetui eveniment atat de important precum nunta este natura care primeste un aer de sarbatoare, prin personificare este umanizata si participa la fericirea celor doi tineri.

Ca sa ajungi in locul unde are loc evenimentul trebuie sa treci ca in basme anumite obstacole << de treci codrii de arama, de departe vezi albind si-auzi mandra glasuire a padurii de argint >>.
Locul este bine precizat << acolo langa izvoare >>. Desi este noapte , totul este plin de umina si de culoare. Albul este culoarea dominanta, completat de argintiu si albastru.

Epitetul cromatic : << padure de argint, flori albastre >> contribuie la realizarea imaginilor vizuale. La fel comparatia << iarba pare de omat >>. Toate aceste imagini vizuale sunt indroduse de catre verbul << vezi >>.
Peisajul este perceput prin toate simturile. Imaginilor vizuale li se alatuara si imaginile auditive introduse de verbul << auzi >>. Totul prinde viata : << auzi mandra glasuire a padurii de argint, pare ca si trunchii vecinici poarta suflete sub coaja, Ce suspina printre ramuri cu a glasului lor vraja >>. Izvoarele << zdrumicate >> suspina in flori malatec. Toata aceasta atmosfera este imbalsamata de un miros tainic sugerat de catre epitetul << tamaiet >>.
Tot acest peisaj paradisian, feeric este transfigurat de lumina lunii, care zace in cuibare rotind de ape. Verbul << zace >> nu mai are sensul lui propriu ci sensul figurat, care sugereaza contopirea intr-o armonie perfecta a elementelor cosmice cu elementele terestre. Ultima parte a fragmentului folosind hiperbola si repetitia reda viata micilor vietuitoare prinse si ele intr-o atmosfera de sarbatoare in aerul varatec. Impresioneaza un epitet care reda o imagine auditiva << sarbatori murmuitoare >>. Aceasta lume a micilor vietuitoare va fi prinsa sub o lupa la sfarsitul fragmentului, cand descrie o nunta a micilor vietuitoare.

Sugerand deplina armonie , nu numai dintre oameni si dintre cer si pamant ci si dintre regnul animal si cel vegetal.
Imagini deosebite creeaza Eminescu cu ajutorul metaforei. Exista doua metafore prin care se adreseaza vazului << bulgari fluizi si cuibar rotind de ape >> si una care se adreseaza auzului >> mandra glasuire >>
Metafora este procedeeul artistic sau figura de stil prin care se inlocuieste un cuvant cu sens propriu cu sens figurat pe baza asemanarilor dintre cei doi termeni. Am putea spune ca metafora este o comparatie prescurtata , deoarece lipseste primul termen. La baza metaforei sta un transfer de sens de la propriu la figurat. Metafora este figura destil specifica poeziei , iar in poezia moderna este f greu de descifrat.

Partea a doua a poemului este nunta fetei de imparat cu frumosul Calin. Aflam de ce padurea este atat de << mandra si sarbatoreasca >> : pentru ca ocroteste cel mai important eveniment din viata omului, nunta. Langa lacul care personificat << se bate somnoros si lin >> se vede o masa << cu faclii prea luminate >>.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.