Calificarea personalului

1x punct

categorie: Management

nota: 9.74

nivel: Facultate

In momentul in care se elibereaza un post, iar departamentul de resurse umane obtine permisiunea de a cauta candidati potriviti, se trece la examinarea postului respectiv si se trec in revista abilitatile cunostintele si experienta necesare pentru ocuparea postului respectiv. In acest caz fisa postului poate fi foarte utila. In plus trebuie luate in consideratie si alte aspecte legate de postul re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calificarea personalului

In momentul in care se elibereaza un post, iar departamentul de resurse umane obtine permisiunea de a cauta candidati potriviti, se trece la examinarea postului respectiv si se trec in revista abilitatile cunostintele si experienta necesare pentru ocuparea postului respectiv. In acest caz fisa postului poate fi foarte utila. In plus trebuie luate in consideratie si alte aspecte legate de postul respectiv, cum ar fi stilul de management al supervizorului, oportunitatile de avansare, salariul, localizarea geografica, pentru a stabili profilul candidatului si metodele de recrutare care se vor folosi.

In cele din urma, se va obtine un grup de candidati cu potentiala calificare corespunzatoare. In timpul procesului de recrutare si selectare, interesele organizatiei si ale candidatului ar putea fi conflictuale. Organizatia incearca sa evalueze punctele forte si punctele vulnerabile ale candidatului, in timp ce acesta cauta sa evidentieze numai aspectele favorabile. Similar organizatia cauta sa prezinte numai aspectele pozitive ale postului respectiv.

Mai mult, organizatia doreste, pe de o parte, sa puna candidatul intr-o situatie confortabila, pentru a mari probabilitatea ca acesta sa accepte slujba, iar pe de alta parte, nevoia de a evalua candidatul poate presupune metode mai putin confortabile pentru candidat, ca investigati asupra trecutului acestuia sau interviuri stresante.
In Romania sunt in total 5 niveluri de calificare profesionala: primele 3 se formeza in invatamantul preuniversitar iar celelalte 2 niveluri sunt specifice invatamantului universitar.

Hotararea guvernului HG 1246/2001 privind sistemul de certificare a nivelelor de calificare prevede urmatoarele niveluri de calificare:
Nivel 1 - nivel de calificare - muncitor - caruia i se asociaza competente profesionale care implica aplicarea cunostintelor in activitatea profesionala, din diverse domenii de activitate, activitate caracterizata prin rutina si sarcini de lucru previzibile;
Nivel 2 - nivel de calificare - muncitor calificat - caruia i se asociaza competente profesionale care implica aplicarea cunostintelor intr-o anumita activitate profesionala, cu sarcini de lucru nerutiniere, care presupun responsabilitate si munca in echipa;

Nivel 3 - nivel de calificare - tehnician / maistru - caruia i se asociaza competente profesionale care implica aplicarea cunostintelor intr-o arie extinsa a activitatii profesionale, cu sarcini de lucru diverse si complexe, care exclud rutina. Sarcinile de lucru presupun luarea unor decizii, responsabilitate si, uneori, munca in echipa cu atributii de coordonare;

Nivel 4 - nivel de calificare caruia i se asociaza competente profesionale care implica aplicarea cunostintelor intr-o arie extinsa a activitatii profesionale, cu sarcini de lucru diverse si complexe, caracterizate printr-un grad semnificativ al responsabilitatilor personale, al coordonarii activitatii si alocarii resurselor necesare desfasurarii eficiente a respectivelor activitati profesionale;
Nivel 5 - nivel de calificare caruia i se asociaza competente profesionale care implica folosirea cunostintelor in contexte ale activitatii profesionale deosebit de diverse, complexe si neprevizibile.

Decizii independente si responsabilitate personala ridicata, alaturi de sarcini privind coordonarea activitatii personalului si alocarea de resurse in activitati de analiza, diagnosticare, proiectare, planificare, executie si control..

Existenta unor angajati care nu mai reusesc sa tina pasul, pe plan profesional, cu mutatiile care au loc in modul de desfasurare a activitatilor din economia moderna reprezinta o problema care preocupa tot mai multe firme. Tot mai frecvente sunt cazurile in care salariati considerati ani la rand ca eficienti pe posturile lor isi indeplinesc cu tot mai mare dificultate responsabilitatile, iar performantele lor sunt tot mai reduse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.