Califatul Omayyad din Damasc

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Urmasul lui a fost Omar ibn al-Khattab (634-644) si in perioada califatului sau, in urma victoriilor contra armatelor bizantine in anul 636, Siria si Palestina devin teritorii ale nou creatului stat arab. A urmat cucerirea Irakului si victoria impotriva Imperiului persan si ocuparea Mesopotamiei. Latifundiile foste proprietati ale Imperiului Bizantin sau celui Persan au devenit domenii ale statulu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Califatul Omayyad din Damasc

Urmasul lui a fost Omar ibn al-Khattab (634-644) si in perioada califatului sau, in urma victoriilor contra armatelor bizantine in anul 636, Siria si Palestina devin teritorii ale nou creatului stat arab. A urmat cucerirea Irakului si victoria impotriva Imperiului persan si ocuparea Mesopotamiei. Latifundiile foste proprietati ale Imperiului Bizantin sau celui Persan au devenit domenii ale statului arab. Administrarea acestor domenii era lasata in atributia organismelor locale existente, dar sub un atent control al guvernatorului numit.

Conform principiului fundamental care calauzea politica cuceritorilor, lumea era impartita in musulmani si ne-musulmani; existau deci doua categorii sociale: a invingatorilor si a supusilor; intre ultimii, privilegiati erau protejatii (dimmi), practicantii unei religii monoteiste, care in schimbul protectiei acordate plateau un impozit special. Domnia califului Omar se incheie dupa zece ani, el fiind asasinat de un sclav persan.

Pe tronul califilor inspirati s-a urcat Othman (644-656), un socru al lui Muhammad, care nu s-a dovedit la fel de incisiv in privinta largirii granitelor statului, desi incursiunile militare au fost frecvente. Califatul lui s-a caracterizat prin polarizarea societatii arabe si prin aparitia discordiilor si conflictelor interne. Ca urmare a acestei stari de lucruri Othman este la randul sau asasinat de un apropiat al sau.

Noul calif, Ali ibn Abi Talib (656-661), nu a reusit sa faca fata problemelor, fiind confruntat si cu unele tendinte de sciziune ale statului venite din partea guvernatorului Siriei, Muawiya, care s-a proclamat calif in anul 658. Treptat acesta si-a extins dominatia asupra Egiptului si in anul 661, prin uciderea lui Ali, Muawiya a ramas singur stapanitor. Noul calif a pus bazele unei dinastii, cea a omayyazilor, neacceptata de o minoritate (siitii), fideli memoriei si drepturilor la califat familiei Profetului.

In cursul acestor lupte se definitiveaza si unele tendinte in sanul islamului, aparand trei orientari de traditie islamica: sunitii, siitii si kharidjitii. Cei 90 de ani de domnie a dinastiei omayyade (661-750) au insemnat, din punct de vedere militar, cucerirea Maghrebului, a Khorasanului. Sub raport politic si organizatoric, Muawiya a creat o monarhie ereditara cu tendinte absolutiste. Cu omayyazii, islamul s-a inscris in plin Ev Mediu, ca prelungirea marilor imperii ale antichitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.