Califatul Abbasid din Bagdad, Spania si supravietuirea omeyyada

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Dinastia abbasida, care in timpul celor cinci secole de domnie (750-1258) a insemnat o perioada de mare stralucire, incepand din secolul al XI-lea, urmata de o progresiva decadenta, a instaurat un regim politic absolutist de tipul vechilor monarhii orientale. Hegemonia politica araba se transforma intr-o hegemonie culturala araba, care preia, asimileaza si vehiculeaza traditiile culturale ale popo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Califatul Abbasid din Bagdad, Spania si supravietuirea omeyyada

Dinastia abbasida, care in timpul celor cinci secole de domnie (750-1258) a insemnat o perioada de mare stralucire, incepand din secolul al XI-lea, urmata de o progresiva decadenta, a instaurat un regim politic absolutist de tipul vechilor monarhii orientale. Hegemonia politica araba se transforma intr-o hegemonie culturala araba, care preia, asimileaza si vehiculeaza traditiile culturale ale popoarelor supuse. Organizarea administrativa se bazeaza pe ministere (diwan), pe departamente specializate, conduse de un vizir, dupa modelul persan; model care, de altfel, domina intreaga viata publica si privata.

Printre cei mai reprezentativi califi, din lungul sir al califilor abbasizi, au fost al Mansur (754-775), Harun al Rasid (786-809), suveranul noctambul din O mie si una de nopti si al Ma'mun (813-833); trei lungi domnii, trei perioade de stabilitate in care se materializeaza virtutile militare, administrative si intelectuale ale noului imperiu. Pe de alta parte, cu timpul are loc si un proces de dezagregare, de dislocare a statului in mai multe formatiuni politice, care respectau doar formal suveranitatea califului.

Chiar din primii ani ai acestei perioade, un membru al familiei omayyade masacrate de abbasizi scapa si ajunge in Spania, fondand o dinastie independenta care s-a mentinut timp de mai bine de doua secole; emiratul si apoi califatul sau si-au avut capitale la Cordoba. Un alt calif stapanea in Egipt si astfel lumea musulmana a avea trei califi simultan. Califatul abbasid este desfiintat in anul 1258 de armatele mongole, dar procesul de dezagregare dura din secolul al IX-lea, cand turcii preiau controlul politic asupra unei mari parti a califatului.

Spania si supravietuirea omayyada. Inca inainte de venirea omayyazilor in peninsula Iberica, francii carolingieni isi indreptasera privirile asupra acestui teritoriu si era logic, prin urmare, ca abbasizii sa foloseasca interesul francilor fata de tara de dincolo de Pirinei impotriva uzurpatorului omayyad, in functie de imprejurari. Aceasta colaborare franco-abbasida s-a manifestat pentru prima oara prin schimburi de misiuni diplomatice intre cei doi suverani, Pepin cel Scurt si Mansur, incepand cu anul 765.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.