Calcule cu marimi si unitati importante in chimie

1x punct

categorie: Chimie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Substanta chimica este definita ca fiind un tip omogen de materie, cu o compozitie chimica bine definita.Substantele chimice pot fi subimpartite in doua categorii: substante elementare (elemente chimice) si substante compuse (compusi chimici).Elementul chimic poate fi definit ca fiind tipul de materie care consta din atomi de acelasi fel (adica din atomi ale caror nuclee au toate aceeasi sarcina e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calcule cu marimi si unitati importante in chimie

Substanta chimica este definita ca fiind un tip omogen de materie, cu o compozitie chimica bine definita.Substantele chimice pot fi subimpartite in doua categorii: substante elementare (elemente chimice) si substante compuse (compusi chimici).Elementul chimic poate fi definit ca fiind tipul de materie care consta din atomi de acelasi fel (adica din atomi ale caror nuclee au toate aceeasi sarcina electrica).

Elementele sunt reprezentate printr-un simbol, compus dintr-o litera sau doua, de exemplu, simbolul hidrogenului este H, al oxigenului O, al clorului Cl etc. Simbolurile tuturor elementelor chimice sunt trecute in sistemul periodic al lui Mendeleev.Elementele chimice pot fi formate din unul sau mai multi atomi. Astfel gazele rare (argonul, neonul etc.) sunt elemente monoatomice, notandu-se cu Ar, Ne etc. In timp ce majoritatea gazelor obisnuite (oxigenul, clorul, azotul etc.) sunt biatomice, notandu-se cu O2, H2, Cl2, N2 etc. Exista si elemente poliatomice, ca de exemplu fosforul, P4, sulful, S8 etc.

Gradul de asociere al atomilor intr-un element poate sa varieze in functie de conditiile in care se afla elementul respectiv. De exemplu, in intervalul de temperatura 20 - 10000C, sulful octoatomic S8 trece succesiv, pe masura cresterii temperaturii, in S6, S4 si S2. De aceea, trebuie retinut faptul ca denumirea de element biatomic, triatomic, tetratomic etc. se refera la starea elementului respectiv in conditii obisnuite de temperatura si presiune.

Compusul chimic poate fi definit ca fiind substanta rezultata prin combinarea, in anumite proportii, a doua sau mai multe elemente chimice. Compusul chimic rezultat are proprietati diferite de ale elementelor care il compun.Orice compus chimic se reprezinta printr-o formula chimica, care indica numarul de atomi ai diferitelor elemente care intra in compozitia sa. De exemplu, formula acidului azotic HNO3, a oxidului de magneziu MgO, a clorurii de zinc ZnCl2 etc.

Moleculele chimice rezulta prin unirea (in anumite conditii si dupa anumite reguli) a doi sau mai multi atomi. Atomii pot fi de acelasi fel sau diferiti. In primul caz se obtin molecule de substante elementare, ca de exemplu Cl2, O2, P4 etc, in timp ce in al doilea caz se obtin molecule de substante compuse cum sunt MgO, ZnCl2, SO2, H2O etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.