Calculatia costurilor pe activitati

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.79

nivel: Facultate

Originea metodei pe activitati se afla in SUA si lucrarea de baza se cons a fi "The Hidden Factory" elaborata de Jeffrey G. Miller si Thor Vollmaan. Cei doi autori au supus unui studiu critic sectoarele si locurile de costuri comune (indirecte), ajungand la concluzia ca pasul hotarator controlul costurilor indirecte consta in elaborarea unui model care sa detalieze si sa structureze cauzele acesto[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calculatia costurilor pe activitati

Originea metodei pe activitati se afla in SUA si lucrarea de baza se cons a fi "The Hidden Factory" elaborata de Jeffrey G. Miller si Thor Vollmaan. Cei doi autori au supus unui studiu critic sectoarele si locurile de costuri comune (indirecte), ajungand la concluzia ca pasul hotarator controlul costurilor indirecte consta in elaborarea unui model care sa detalieze si sa structureze cauzele acestor costuri.
Totusi ei nu au elaborat un sistem de calculatie a costurilor. Prima incercare de realizare a unui asemenea sistem de calculatie a costurilor, dateaza din 1987 si apartine autorilor Kaplan, Cooper si Johnson.

Tot in aceeasi perioada diferite cabinete de consultanta si marile intreprinderi industriale au definit versiunea actuala a metodei ABC.
Problema fundamentala a calculatiei costurilor o constituie costurile indirecte si alocarea acestora pe obiecte de cost (produse, servicii). Metodele traditionale de calcul a costurilor rezolva acest lucru prin utilizarea unei baze de absorbtie (ore manopera, ore masina, salarii directe etc), mai mult sau mai putin aleatoare.

In consecinta, informatiile de cost nu mai pot satisface cerintele manageriale, mai ales in contextul intensificarii concurentei, cand companiile nu-si mai pot permite sa "duca" produse neprofitabile sau clienti neprofitabili, sperand ca aceia profitabili sa acopere diferenta. Deciziile privind stabilirea preturilor, mixul de produse, cumpararea sau productia, necesita informatii exacte referitoare la costuri ceea ce implica eliminarea distorsionarii costurilor prin tratamentele aplicate costurilor indirecte.

Ca rezultat metoda ABC rezolva alocarea traditionala a costurilor indirecte, asigurand o identificare corespunzatoare a acestora pe o gama variata de produse, servicii, clienti. De aceea se ridica o intrebare, este calculatia ABC o metoda de calcul a costurilor sau un procedeu de tratare a costurilor indirecte?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.