Calatorii europeni in Asia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Facultate

in jurul anului 1289, calugarul franciscan italian Giovanni Monte-corvino a fost trimis de papa la Tebriz. Dupa doi ani, el a plecat din Ormuz pe mare spre coasta Coromandel a Indiei, si a trait acolo mai bine de un an printre crestinii localnici ("tomisti"). In scrisorile sale, Montecorvino descrie icorect India de sud, felul de trai al populatiei bastinase, comertul si navigatia in conditiile cl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatorii europeni in Asia

in jurul anului 1289, calugarul franciscan italian Giovanni Monte-corvino a fost trimis de papa la Tebriz. Dupa doi ani, el a plecat din Ormuz pe mare spre coasta Coromandel a Indiei, si a trait acolo mai bine de un an printre crestinii localnici ("tomisti"). In scrisorile sale, Montecorvino descrie icorect India de sud, felul de trai al populatiei bastinase, comertul si navigatia in conditiile climei musonice. De acolo, in anul 1293, el a calatorit pe mare pina in China, unde a trait cinca 35 de ani, indeosebi in partea de mord; scrisorile sale din China, care se refera in special la activitatea sa de misionar, sint insa mai putin interesante din punct de vedere geografic decit scrisorile din India.

Descrierea calatoriei de 12 ani (1318--1330) prin Asia a calugarului franciscan Odorico da Porderwne, de origine friul (populatie din Italia de nord-est), constituie un amestec pestrit de adevar si nascociri. Din Ormuz, el a ajuns pe mare pina la orasul indian Thana (situat la varAZsarea riului cu acelasi nume, in regiunea unde mai tarziu a luat fiinta Bombay), a vizitat ambele tarmuri ale Indiei de sud si Ceylonul, a navigat pina in Sumatra si Iavia, a fost in Vietnamul de sud si in Dhina de sud (la gurile riului Sintzian), a ajuns pina la Hanciu, iar de icolo a plecat, in sfirsit,

la Hanbalik, unde a stat trei ani2.
La inapoiere, Odorico a strabatut spre vest intreaga Asie.Dar la hotarul dintre secolele XIV si XV, in Europa s-a aflat ca toate statele musulmane din Asia anterioara si din India de nord au fost cucerite de cirmuitorul mongol al Asiei centrale, Tamerlan (astfel au deformat ^fopenii numele lui Timur Lenk, adica Timur cel Schiop). El era con-s- ?. ":e* itna* Puternic suveran din lume; cirmuitorii europeni visau Af" • ra?j?ge'ca a*iat in lupta impotriva musulmanilor in Europa si in de i + nord# De aceea> reLele Castiliei (Henric al Illnlea), deosebit doua1 y^ in.aceasta lupta, a trimis la inceputul secolului al XV-lea castiiilş" TmT.ur, in capitala acestuia, Samarkand.

Una dintre soliile a fost condusa de Ruy Gongalez Clavijo, care in timpul cala-(1403--1406) a tinut un jurnal amanuntit si la intoarcerea in aceasta ' iPUS ^a punct insemnarile. In prima editie tiparita in 1582, foarte i^reiucrare este intitulata "Istoria marelui Tamerlan". Fiind un si din AP.ortant izvor pentru studierea situatiei din Orientul apropiat sia centrala la inceputul secolului al XV-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.