Calatoria in timp

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.42

nivel: Liceu

     Calatoria īn trecut sau īn viitor considerata mult timp o tema de science fiction, este acum un subiect de serioase cercetari. Calatoria īn timp a fost facuta ,teoretic posibila odata cu teoria relativitatii a lui Einstein.Aceasta se bazeaza pe faptul ca spatiul si timpul nu sunt doua entitati distincte ci se unesc pentru a forma o a patra dimensiune :spatiu-timp.Īn aceasta dimensiune orice [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatoria in timp

     Calatoria īn trecut sau īn viitor considerata mult timp o tema de science fiction, este acum un subiect de serioase cercetari. Calatoria īn timp a fost facuta ,teoretic posibila odata cu teoria relativitatii a lui Einstein.Aceasta se bazeaza pe faptul ca spatiul si timpul nu sunt doua entitati distincte ci se unesc pentru a forma o a patra dimensiune :spatiu-timp.Īn aceasta dimensiune orice corp calatoreste cu o viteza constanta, viteza lumini.      Daca un corp nu calatoreste īn spatiu, atunci toata viteza sa (viteza luminii) este folosita pentru a calatorii prin timp. Astfel, un corp īn repaus "īnbatrāneste " cu viteza luminii.

      Dar, daca acest corp calatoreste si īn spatiu, atunci viteza sa se va descompune pe cele doua axe, viteza de trecere a timpului, fiind redusa.      Iar daca un corp se deplaseaza prin spatiu cu viteza luminii atunci viteza pe axa timpului acelui corp va fi 0.

     Cilindri masivi rotitori

      Prima masina teoretica ar consta īntr-un corp extrem de dens ce se roteste extrem de repede. Puternica atractie gravitationala ar "tārī " spatiul si timpul īn jurul sau īn timp ce se roteste.Acest obiect va distorsiona geometria spatiului si trecerea timpului īn jurul sau.O nava spatiala ar putea sa treaca prin apropierea acestui corp pe o traiectorie aparent normala pentru echipaj si pentru aparatele de la bord dar ar iesi de partea cealalta īn alt timp si, eventual īn alt spatiu.

      Obiectul necesar acestui efect ar fi echivalentul a 10 stele neutron, fiecare avānd aceiasi masa ca Soarele īntr-un volum nu mai mare decāt al muntelui Everest, unit de la pol la pol de un cilindru si rotindu-se de doua mii de ori pe secunda. Nu se cunoaste nici un astfel de obiect dar nu este clar nici daca ar putea sa existe ,gravitatia strivindu-l pāna ar lua forma unei sfere si apoi s-ar transforama īntr-o gaura neagra. Dar pulsarii milisecondici, care sunt stele neutron ce se rotesc de sapte sute de ori pe secunda ajung intrigant de aproape de conditiile necesare.

      Acest corp ar putea functiona ca o masia a timpului datorita conceptiei lui Einstein, care spre deosebire de Newton nu considera ca planetele sau alte corpuri interactioneaza īntre ele prin forte gravitationale, pentru ca īn conformitate cu legile lui Newton aceste interactiuni s-ar produce instantaneu ,dar nici o forma de radiatie sau influenta nu se propaga cu o viteza mai mare decāt cea a luminii. Astfel Einstein, a afirmat ca aceste corpuri nu interactionaza ,ele miscāndu-se liber,traiectoriile lor fiind determinate de curburile, modificarile īn spatiu-timp cauzate de materia existenta.

      Astfel, un asemenea corp ar putea genera o forta asa de mare īncāt sa modifice īn mod radical geometria spatiului din jurul sau si, īn acelasi timp si timpul. Un eveniment similar se īntālneste īn apropierea gaurilor negre, corpuri cu o gravitatie extrem de mare si īn apropierea carora timpul se dilata, ajungānd chiar sa se opreasca.     Gaurile de vierme

      A doua abordare a calatoriei īn timp impica gaurile negre. Ecuatia relativitatii sugereaza ca o pereche de gauri negre ar putea fi "legate" īntre ele de tuneluri ce fac o scurtatura prin timp si spatiu. Aceste tuneluri se numesc "gauri de vierme". Cele doua gauri negre (gurile tunelului) pot fi oriunde īn timp si spatiu si sa fie oricum conectate prin tuneluri. Astfel o gura poate fi īn prezent iar cealalta este īn acelasi loc acum o mie de ani. De acea un obiect ar putea intra īn prezent si ar putea iesii acum o mie de ani.

      O problema (īn afara de faptul ca e greu de fabricat sau de gasit gauri de vierme) este faptul ca gravitatia are tendinta sa "īnchida" aceste gauri de vierme (ca si gura unui tunel ce colapseaza). Ar fi totusi posibil sa se mentina gaura deschisa introducānd īn ea materie din exterior, materie ce se presupune ca ar exista dar nu a fost īnca descoperita (materie neagra). Gaurile negre exista cu certitudine ,variind de la obiecte īn galaxia noastra (Calea Lactee) cu mase doar de cāteva ori mai mari ca a Soarelui pāna la obiecte cu mase de milionane de ori mai mari decāt a Soarelui īn centrele galaxiilor si īn quasare.

      Chiar daca aceste speculatii nu furnizeaza metode practice de construire a masinilor timpului, fizicienii continua studiul lor deoarece exista posibilitatea ca tot universul sa fie brazdat de gauri de vierme microscopice cu "gurile " mai mici ca un proton. Astfel de gauri de vierme ar putea explica de ce legile fizicii sunt aceleasi oriunde īn univers, de ce, de exemplu ,un electron pe Pamānt are aceiasi sarcina si masa ca unul aflat īntr-o galaxie īndepartata. S-au facut serioase speculatii cum ca prin aceste mici gauri de vierme se "scurge" informatie ce mentine legile fizicii constante dintr-un punct īn altul si dintr-un timp īn altul.     Materia neagra      Materia neagra este o materie nelumioasa ce nu poate detectata prin observarea a nici unei forme de radiatie electromagnetica, dar a carei existenta ,distribuita dealungul universului este sugerata de cāteva consideratii teoretice.

      Trei teorii ar sugera existenta materiei negre. Galaxiile din apropierea Caii Lactee par sa se roteasca mai repede decāt ar fi de asteptat considerānd cantitatea de materie vizibila din aceste galaxii. Multi astronomi cred ca 90% din materia unei galaxii obisnuite este invizibila.

      A doua consideratie teoretica este existenta roiurilor de galaxii. Multe galaxii sunt grupate īn astfel de roiuri. Astronomii afirma ca daca se accepta niste conceptii rezonabile (ca aceste roiuri sunt "legate" īntre ele prin gravitatie si ca aceste roiuri s-au format acum cāteva miliarde de ani īn urma) ,atunci rezulta ca aproximativ 90% din masa acestora este materie neagra datorita faptului ca ,īn mod contrar, aceste roiuri nu ar avea destula masa pentru a le tine apropiate si aceste galaxii s-ar fi īndepartat pāna acum.

      Al treilea considerent, si cel mai controversat, sustine existenta materiei negre pe baza modelului expansiunii universale. Conform acestei idei ,universul a trecut printr-o perioada de expansiune extrem de rapida īntr-un timp extrem de scurt. Daca modelul Big Bang-ului este corect, constanta expansiunii universale ( ) ar trebuii sa aiba valoarea apropiata de 1, īnsemnānd ca masa totala a universului ar trebui sa fie de aproximativ 100 de ori mai mare ca cea vizibila.

      Exista mai multi "candidati" pentru materia neagra. Acestia includ pitici negrii, nedetectati (obiecte, semanānd cu stele dar ce sunt mult mai slabe din punct de vedere luminos decāt stelele si pe care nu au loc reactii nucleare), gaurile negre ,si particule subatomice a caror proprietati exclud detectarea lor dupa radiatii electromagnetice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.