Calatori straini si domnii pamanteni

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Multe calesti asteapta in ograc fiindca e ziua cind pentru un nou an se impart caftanele boierilor. Cel ce in primire blanile si conduce e un mascariciu saltaret, daca nu un simplu arna prea vioi si iubitor de bacsis. Sala tronului cu semnele judetelor pe pare cele ramase si cele pierdute, apoi aula universitara, avea in fund tronul, deasupra arcul si tolba. Dregatorii curtii asteapta impreuna cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatori straini si domnii pamanteni

Multe calesti asteapta in ograc fiindca e ziua cind pentru un nou an se impart caftanele boierilor. Cel ce in primire blanile si conduce e un mascariciu saltaret, daca nu un simplu arna prea vioi si iubitor de bacsis. Sala tronului cu semnele judetelor pe pare cele ramase si cele pierdute, apoi aula universitara, avea in fund tronul, deasupra arcul si tolba. Dregatorii curtii asteapta impreuna cu slujitorii osti si cu consulii, al Austriei si al Rusiei, von Raab si Andrei Pisani, care aceq din urma avea sa-si lase oasele la noi1.

Solemn, voda intra. Postelnicul si alt mare boier il tin de subtiori, slab, bolnav, ingrijorat. La "patruzeci" de ani pare zdrobit de greutatile siW tiei sale. Caci e foarte harnic si face, ca si Ipsilanti in povestirea d-nei Reinhar rapoarte directe la Poarta. Foarte mult stapinit de cultura constantinop litana in care traise, el tine un discurs in greceste despre datoriile unui h] functionar. Cu postelnicul la stinga, grecul Negri, el imparte toiegele boierilc septe la numar, cari, cu caftanul pe umeri, suie cele citeva scari pina la estrai care-i sprijine jetul.

Sarutind mina si poala, cel numit trece, prin asistent dus de acelasi postelnic, si afara caimacamul il prezinta in calitatea lui o: ciala multimii adunate. Foarte interesant amanunt, care dovedeste si el partii parea poporului la toate actele de guvern. Postelnicul ar fi primit in daruri pina la 100 000 de lei. Dragomanul, care nu uita sa spuie oaspetelui ca domn se trage dintr-un "teran moldovean", da si insemnarea dregatorilor moldov nesti, insemnind si numarul de scutelnici ce revine fiecaruia, de la 40 la
Dupa ce Scarlat Voda dispare, cu acelasi ceremonial ca la intrare, vii momentul audientei.

Afara de economiile pe care le-am intilnit de atitea o se infatiseaza convorbirea, cu condoleante pentru moartea principesei Carlo de Anglia si cu intrebari despre Moscova si despre ingramadirea de trupe n sesti spre notarul apusean.Mac-Michael a vazut si straja lasului, trecuta in revista acasa la hatma: Constantinica Paladi, ginerele domnului. O masala e infipta in mijlocul curti este si muzica, "o toba si un fluier". Pazitorii sint imbracati turceste, fara ni o uniformitate; unii n-au incaltaminte; multora le lipseste orice alta arma dec iataganul sau pistolul de la briu.

Boierii, pe cari i-a si zugravit, trec in calesti sau si calari, cu pompa mari vizitiul are uniforma de husar, arnautul din coada, cu ciubucul stapinului mina, e scaldat in aur. Spre seara, intre patru si cinci, trasurile cu doi cai act periti cu valtrapuri mari albastre duc la Copou barbati si femei, peste poduri, scuturatoare. Pe urma vine jocul de carti: joaca toti, cu aga, "prefect de pol tie", in frunte; pierd si pina la 500 de galbeni pe seara. Un aventurier polo a facut avere cu norocul lui, incepind de la inelul de pe deget.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.