Calatori straini si Tarile Romane

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Datorita spatiilor generoase de expunere, cat si a tendintei de a organiza o expozitie cat mai atotcuprinzatoare, s-a impus o riguroasa selectare a pieselor, in final expunerea numarand aproximativ 160 de stampe si litografii. Avand in vedere ca s-au folosit stampe si litografii apartinand unui numar de peste 56 de calatori si artisti, expozitia nu a fost structurata pe autori, aceasta "neomogenit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatori straini si Tarile Romane

Datorita spatiilor generoase de expunere, cat si a tendintei de a organiza o expozitie cat mai atotcuprinzatoare, s-a impus o riguroasa selectare a pieselor, in final expunerea numarand aproximativ 160 de stampe si litografii. Avand in vedere ca s-au folosit stampe si litografii apartinand unui numar de peste 56 de calatori si artisti, expozitia nu a fost structurata pe autori, aceasta "neomogenitate" ducand in final la un tot unitar prin particular.

Pentru a intregi aceste exponate si a face trimiterile necesare, au mai fost expuse numeroase obiecte tridimensionale: costume si accesorii vestimentare, bijuterii, lazi si obiecte de calatorie, albume, truse, etc.Ca motto, expozitia este deschisa cu cea mai veche imagine a orasului Bucuresti pastrata pana astazi. Este vorba despre o gravura fantezista in arama datata 1688 si publicata la Leipzig, in 1717. Piesa urmatoare si cea mai valoroasa din expozitie, este originalul celebrei acuarele a lui Luigi Mayer, reprezentand "Morile de pe Dambovita si cladirile manastirii Mihai Voda", din 1794.

Urmeaza apoi stampele si litografiile ce infatiseaza diversi calatori straini ce s-au perindat in cele trei Principate. Un capitol aparte este dedicat orasului Bucuresti, cu monumentele sale, dar si cu numeroase aspecte ale vietii sociale si economice.
Primele trei capitale ale Tarii Romanesti isi gasesc si ele reflectarea in expozitie. Este vorba de Curtea de Arges, Campulung si Targoviste. Din anul 1659, orasul Bucuresti va ramane singura resedinta oficiala a tarii, devenind un deceniu mai tarziu si scaun mitropolitan.

Celelalte orase ale Munteniei, Moldovei si Transilvaniei nu poarta o anumita nota in expunere, ele imbinandu-se armonios, atat ca stil de reproducere, cat si ca varietate de surprindere a imaginilor.
In prezentarea si interpretarea intregului material privind oglindirea si relatarile gravorilor straini despre Tarile Romane ne-a calauzit acel spirit de stricta obiectivitate, care ne-a ajutat sa punem in valoare documente menite sa intregeasca trecutul romanilor cu tot ce a avut mai viu si dinamic de-a lungul celor trei secole (XVII-XIX).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.