Calatori straini despre Tarile Romane

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

N-au scapat penelului sau penitei, frumoasele vesminte populare romanesti, mai ales cele femeiesti, care difera de la un judet la altul, costumele surugiilor si dorobantilor, saricile ciobanilor, dar si preocuparile de zi cu zi ale oamenilor de rand. Scene populare: hore, balciuri, scrancioabe, copii cu colindul, alaturi de vechi morminte, misterioase ruine, schituri, ramasite de cetati, franturi [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatori straini despre Tarile Romane

N-au scapat penelului sau penitei, frumoasele vesminte populare romanesti, mai ales cele femeiesti, care difera de la un judet la altul, costumele surugiilor si dorobantilor, saricile ciobanilor, dar si preocuparile de zi cu zi ale oamenilor de rand. Scene populare: hore, balciuri, scrancioabe, copii cu colindul, alaturi de vechi morminte, misterioase ruine, schituri, ramasite de cetati, franturi de palate pustii, turnuri cu amintiri din antichitate, au reprezentat un motiv in plus pentru a fi imortalizate.

Muzeul Municipiului Bucuresti tezaurizeaza un bogat fond de stampe si litografii, ce acopera in spatiu si timp, un mare areal geografic romanesc.Expozitia temporara inaugurata astazi si-a propus sa valorifice bogatul tezaur patrimonial, multe piese expuse cu aceasta ocazie, putand fi vazute de publicul larg pentru prima data.
Cele mai multe lucrari apartin artistilor-calatori: Auguste Raffet, Michael Bouquet, Charles Doussault, Auguste Lancelot, Preziosi si Anatol Demidov, dar nu pot fi trecuti cu vederea marii pictori si desenatori: Luigi Mayer, L. Rohbock, Watts, G.Bramati, Erwiny Valerio, L.Wulner, P. Rochefort si altii.

Datorita spatiilor generoase de expunere, cat si a tendintei de a organiza o expozitie cat mai atotcuprinzatoare, s-a impus o riguroasa selectare a pieselor, in final expunerea numarand aproximativ 160 de stampe si litografii. Avand in vedere ca s-au folosit stampe si litografii apartinand unui numar de peste 56 de calatori si artisti, expozitia nu a fost structurata pe autori, aceasta "neomogenitate" ducand in final la un tot unitar prin particular.
Pentru a intregi aceste exponate si a face trimiterile necesare, au mai fost expuse numeroase obiecte tridimensionale: costume si accesorii vestimentare, bijuterii, lazi si obiecte de calatorie, albume, truse, etc.

Ca motto, expozitia este deschisa cu cea mai veche imagine a orasului Bucuresti pastrata pana astazi. Este vorba despre o gravura fantezista in arama datata 1688 si publicata la Leipzig, in 1717. Piesa urmatoare si cea mai valoroasa din expozitie, este originalul celebrei acuarele a lui Luigi Mayer, reprezentand "Morile de pe Dambovita si cladirile manastirii Mihai Voda", din 1794. Urmeaza apoi stampele si litografiile ce infatiseaza diversi calatori straini ce s-au perindat in cele trei Principate. Un capitol aparte este dedicat orasului Bucuresti, cu monumentele sale, dar si cu numeroase aspecte ale vietii sociale si economice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.