Calatori orientali

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Acuma, dupa notele turcului, pentru oierit sa dadeau 10--20 de aspri j an. Vacaritul se cerea lunar: la zece case trebuia sa se deie o vita sau valoi rea unei vite; cel putin asa a inteles calatorul nostru sistemul.Toate impozitele acestea erau luate de la o tara care era inca foarte gata; vitele din Moldova treceau, ni se spune, in Rusia si Polonia, in Ungari la Danzig, in Boemia, in Silezia. Cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatori orientali

Acuma, dupa notele turcului, pentru oierit sa dadeau 10--20 de aspri j an. Vacaritul se cerea lunar: la zece case trebuia sa se deie o vita sau valoi rea unei vite; cel putin asa a inteles calatorul nostru sistemul.Toate impozitele acestea erau luate de la o tara care era inca foarte gata; vitele din Moldova treceau, ni se spune, in Rusia si Polonia, in Ungari la Danzig, in Boemia, in Silezia. Cu aceasta se facea un negot foarte important prin negustori greci, mai ales pe vremea razboaielor lui Frederic al Il-le singura legatura pe care am avut-o cu Prusia, afara de portelanele pe ca regele le trimetea lui Ghica Voda, din fabricile lui, si de curierii prusieni ca treceau pe la noi.

Calatorul turc adauga ca si in Austria se duceau vitele noastre, ba chi pina la Roma papilor, ceea ce n-am putea crede. Constantinopolul cumpa ceara, si desigur si miere, care se punea la turci in toate bucatele. Griul se vi dea cu chila la Stambul, stambol-chilasi, si erau mai multe calitati: cel ca se cauta mai mult era griul arnaut. Apoi se mai trimetea la Constantinop foarte multa grasime de oaie. Pentru aceasta se fierbea animalul mai ales sudul Basarabiei, la Ismail, si atit de rapede se cauta a se face aceasta op ratie, incit se poftea lumea de pe strade sa manince carne gratis.

Un alt obie de export era sarea, pentru ca in toata Peninsula Balcanica nu existau ocn ci numai pe malul marii baltile, din care se obtinea ceva sare prin evaporat: Sa adaugim si silitra, foarte cautata pentru fabricarea prafului: era ord de la sultan sa se caute oriunde, pina si supt zidurile bisericilor, profanii cimitirele si incunjurimea sfintului lacas crestin. Calatorul cunoaste foarte bi negotul acesta, si pomeneste pe acel care multi ani de zile a fost intrebuintat acest rost, Laz-Mustafa-Aga. De la el aflam ca nu mai putini ca 3 000 de c meni erau intrebuintati la stringerea silitrei din Moldova.

Se mai vorbeste si de contingentul militar pe care-1 datoram noi Por in timp de razboi: moldovenii erau datori sa faca pontoane, sa dea cara salahori, cari se pomenesc necontenit si in cronica, redactata de Radu Gi ceanu, a domniei lui Brancoveanu. Mergeau pedestrasii cu lopetile ca sa . creze la fortificatii, si se trimiteau pina la 6 000 de care cu boi si cai ca sa a, te armatei turcesti.Turcul a aflat ca pe vremuri armata Moldovei avuse pina la 60 000 calarasi.Fiind el insusi amestecat in afaceri comerciale, ni da o serie intreaga insemnari cu privire la pretul obiectelor de hrana si altele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.