Calatori italieni, germani, elvetieni si englezi in tarile noastre

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.53

nivel: Facultate

In ultimul razboi, acest numismat, Felice Caronni, care facea catalogul muzeului de la Hedervar-Witzai, in serviciul caruia sta de douazeci de ani, facind opt calatorii din Italia in Ungaria2, fu luat de niste magnati si dus in Iter abbatis Fr. Pizzigalli ad Russiam, Turciam, Italiam, ac Germaniam, in qu>>, praeter descriptiones locorum moresque hominum, Slavorum, Getarum, Pannonum, Hunno-rum, Tyr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Calatori italieni, germani, elvetieni si englezi in tarile noastre

In ultimul razboi, acest numismat, Felice Caronni, care facea catalogul muzeului de la Hedervar-Witzai, in serviciul caruia sta de douazeci de ani, facind opt calatorii din Italia in Ungaria2, fu luat de niste magnati si dus in Iter abbatis Fr. Pizzigalli ad Russiam, Turciam, Italiam, ac Germaniam, in qu>>, praeter descriptiones locorum moresque hominum, Slavorum, Getarum, Pannonum, Hunno-rum, Tyrhenorum origines aspiciuntur; tradus liber in Taschenbibliothek der wichtigsten und interessantesten See- und Land-Reisen a lui Jack, Nurnberg 1829 (unde si calatorii Hunter, Kleemann, Reichersdorfer, iezuitul d'Avril).

eal, care, cunoscut in treacat inca de la 1790, ii placu prin muntii lui verzir urindu-se, spune el, de aceste frumuseti din primavara pina in toamna. Trece pe la Ciucea, Uiedin si Gilau, unde "Mecenatele" sau, Ioan Esz-azy, vicepresedinte al Dietei, are proprietati, la Cluj. Petrece la sotia jrnatorului, principesa Salm din Viena, care vorbeste si italieneste, si uneori pe arhiducele Maximilian.
Romanii sint pentru el partea "cea mai muncitoare si utila si cea mai Leroasa" din populatie. Caracterul fizic frumos al lor il impresioneaza, si-i :rie amanuntit (si la preoti).

Nu sint schilozi si contra varsatului este un :edeu indatinat1. Observa ca opincile sint asa-numitele cioce din Abruzzi. iiteaza si harta Terii Romanesti tiparita cu un chip de roman pe dinsa, la ia, de capitanul Ruhedorf: "Se ne vede l'immagine assai ben espressa i vignetta di ornato alia bellissima carta geografica della Valachia, edita a molto a Vienna dai sig. di Ruhedorf, capitano del genio, ch'io pure coAZbi gia tempo di guarnigione in Milano".

Se dau obiceiurile la nunta, pina la raspindirea fructelor uscate si nuci-observindu-se ca datina e romana, cu citatii din Virgiliu si Catul; in urile catre mireasa el intrevede antica Dea Suada. Cirpa, la scherpa, se e pe masa, odata cu izvodul zestrei2. A vazut femeile servind pe ceilalti la masa si mincind apoi "in picioare mind a cauta de bucatarie". Vin la rind datinele la nastere: iesirea, a pa-3ri a cincea zi, la cimp.

A vazut insusi o mama spalind la fintina copilul iut in dimineata aceleiasi zile, cind lucra la cucuruz3. Nu se infasa prun-Se descrie leaganul prins de grinda ori razimat de zid, purtarea odraslei ap deasupra unei perne, in covata de pine sau de rufe, pe cind minile torc, >rins la sin in traista, pe cind aceleasi harnice mini spala pelincele. Deprinsi ca in iarba, copiii umbla in noua-zece luni, in singura camasa care li se i pe trup (crede ca pe vremea turceasca haraciul se dadea odata cu imbra-a izmenelor).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.